Zr. Ms. Karel Doorman vertrekt uit Sint Maarten (video)

Het Joint Support Ship van de Koninklijke Marine, Zr. Ms. Karel Doorman, vertrekt weer van Sint Maarten voor andere opdrachten in het Caribisch gebied. De miljoen kilo hulpgoederen die het bracht wist de ontlaadploeg eerder deze week in 10 uur tijd op de kade te zetten. Dat lukte zo snel dankzij de goede planning.

Mannen staan met elkaar te praten voor een schip dat in de kade ligt.

Brigadegeneraal Peter Jan De Vin, minister Plasterk en commandant Zr. Ms. Karel Doorman, kolonel Schot.

Volgens commandant havendetachement kapitein Maikel was er 36 uur voor uitgetrokken. Omdat het veel sneller verliep dan gedacht, werd op tijd gestopt om het lossen de volgende dag te hervatten. "Anders was er een ontlaadrecord gebroken", meent de kapitein.

Video: lossen (hulp)goederen Zr. Ms. Karel Doorman

Zr. Ms. Karel Doorman bracht in oktober 2017 een miljoen kilo goederen aan land op Sint Maarten. De goederen konden worden gekocht van door Nederland beschikbaar gesteld geld. Het ging onder meer om bulldozers, graafmachines, kiepwagens, zendmasten, elektrotechnisch materiaal en meubilair voor schoolgebouwen en watertankwagens.

Afbouwen

Langzaam bouwt Defensie de militaire aanwezigheid op Sint Maarten af. Van de ongeveer 650 militairen die op het eiland werkten, zijn er nog 300 in touw om de infrastructuur op het zwaargehavende eiland op te lappen. De overigen zijn teruggekeerd. De fase van wederopbouw is aangebroken.

Minister Plasterk praat met kinderen van rond de 10 jaar op een school in Sint Maarten.

Enkele meisjes van rond de 10 jaar vertellen Plasterk hoe erg het was om orkaan Irma mee te maken.

Bezoek Plasterk

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk bezocht afgelopen 2 dagen de hulpverlenende militairen op Sint Maarten. Hij ging onder meer naar de Oranjeschool met 350 leerlingen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. De school is pas enkele dagen weer open. Genisten van de landmacht hadden ruim 2 weken nodig om de ravage op te ruimen en het dak, plafonds en meubilair te herstellen. "Ze hebben geweldig gewerkt", merkt medewerker van de school Tony Watkins op. "Het zijn engelen in het groen."

Militair rijdt op vorkheftruck in haven. Linksachter ligt de Karel Doorman aan de kade.

Sergeant 1 Rob van het havendetachement op de vorkheftruck.

Politie

De bewindsman ging ook bij de Koninklijke Marechaussee langs. Met zo'n 40 leden voert de marechaussee op het Bovenwindse eiland tijdelijk politietaken uit. Dat gebeurt samen met de politie van Sint Maarten, ingevlogen agenten van Curaçao en rond de 50 leden van de Nederlandse politie.

Een eerdere melding dat de Karel Doorman weer naar Nederland terug zou varen is niet juist.