Volop variatie op Nationale Taptoe

Een gevarieerde muzikale show met verschillende lagen, verdeeld in grote themablokken. Zo kan de editie 2017 van de Nationale Taptoe in Ahoy Rotterdam worden omschreven. Zaterdagavond was de avondvoorstelling nagenoeg uitverkocht en genoten ruim 3.000 liefhebbers van de optredens van verschillende militaire orkesten.

Invalide sporters op podium. Achter hen een militair muziekkorps.
Een van de hoogtepunten van de muziekavond was het eerbetoon aan de veteranen, waarin veel aandacht bestond voor de Invictus Games.

Een van de hoogtepunten van de muziekavond was het eerbetoon aan de veteranen, waarin veel aandacht bestond voor de Invictus Games die dit weekeinde in Toronto werd afgesloten. Aan de hand van een hindernisbaan werd getoond hoe militairen zich 'een weg terug vechten', nadat ze tijdens een missie gewond raakten, maar niet bij de pakken gingen neerzitten. Dat gebeurde terwijl het nummer I Am van Coldplay - het motto van de Invictus Games - werd gespeeld. "Een kippenvelmomentje", aldus Ron Geurts van het Impresariaat Militaire Muziek Krijgsmacht.

Volgens hem is de taptoe al lang niet meer het traditionele concert met marsmuziek en marcherende militaire orkesten. "De taptoe heeft zich inhoudelijk ontwikkeld tot een muzikaal spektakel. Een gevarieerde show waarbij continue iets te zien en beleven valt."

150 klarinettisten

Tijdens de zaterdagmiddagvoorstelling speelden 150 klarinettisten mee. Zij vormden met militaire musici een groot klarinetorkest. ’s Ochtends werd er gerepeteerd onder leiding van basklarinettist Erik van Deuren. Gastartiest was Julien Hervé, eerste klarinettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Eten op de square

De veteranen waren de speciale gasten tijden de openingsvoorstelling van dit jaar op vrijdagmiddag. Dit jaar kwamen er 2.750 belangstellenden op af. Voorafgaand daaraan bestond volop de gelegenheid om oude bekenden de hand te schudden. Voor het eerst dit jaar werd de traditionele Indische maaltijd voor de oudgedienden geserveerd voor het decor van de taptoe, op de square. Dat is het gedeelte van Ahoy waar de orkesten optreden. "De veteranen vonden het geweldig. Ze hadden het gevoel dat ze nog meer bij de voorstelling waren betrokken." Mogelijk wordt volgend jaar de maaltijd weer op deze plaats geserveerd.

2018

Volgend jaar wordt er weer een taptoe gehouden. Daarvoor is nu al de Japanse Air Self-Defense Force Central Band gecontracteerd. Ook The Kings Guard Drill Team uit Noorwegen treedt dan op. Dat is de laatste keer dat de eenheid naar Rotterdam komt, want hij wordt opgeheven. Ook de Tasmania Police Pipe Band komt naar Nederland. Kaarten voor de taptoe van volgend jaar zijn tot het einde van deze maand met korting te bestellen via de site van de nationale taptoe.