Kramer nieuwe commandant marine (video)

Vice-admiraal Rob Kramer is sinds vandaag Commandant Zeestrijdkrachten, tevens Admiraal Benelux. Hij volgt luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk op. Die werd tot zijn verrassing koninklijk onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden.

Minister Hennis achter spreekgestoelte, omringd door militairen.

Van links naar rechts: Verkerk, Hennis en Kramer.

Nieuwe marinecommandant Rob Kramer vervulde tijdens zijn loopbaan vooral operationele functies aan boord van fregatten en bij de mijnendienst.

Kramer: “Mijn 3 speerpunten zijn de mens, de mens en… de mens.” Dat vergt in zijn ogen 3 zaken: een betere balans in de activiteiten, meer perspectief door een individuele benadering van het personeel en meer manoeuvreerruimte door het afschaffen van onnodige regels. “Met deze mindset ga ik de komende jaren aan de slag.”

De ceremoniële commando-overdracht vond plaats op de marinebasis in Den Helder. Op de kade stonden 600 Nederlandse en Belgische militairen aangetreden. Diverse oude luchtvaartuigen, 3 NH90-maritieme gevechtshelikopters en een Cougar-transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando voerden een fly-by uit.

Marinier in hart en nieren

Verkerk zorgde in 1995 in voormalig Joegoslavië met een team voor een doorbraak in de vredesbesprekingen. Dat gebeurde via de beschieting van Mount Igman. Ook als directeur Operaties stuurde hij spraakmakende inzetten aan, zoals de bevrijding van de Taipan. Het zijn slechts een paar wapenfeiten uit de 39-jarige Defensiecarrière van Verkerk.

“Een marinier in hart en nieren! Daarover kan geen misverstand bestaan. Máár ook, en laat ik duidelijk zijn, een ware vlootvoogd”, noemde minister Jeanine Hennis-Plasschaert de scheidend commandant. “Alleen al uw niet-aflatende strijd voor bijvoorbeeld de vervanging van de Walrusklasse, de mijnenjagers en ook de M-fregatten spreekt in dat opzicht boekdelen.”

Kramer, Verkerk en minister Hennis kijken naar de fly-by.

Kramer, Verkerk en minister Hennis kijken naar de fly-by.

Bijzondere slotakte

De minister refereerde aan de lastige tijd waarin Verkerk aan het roer stond. Een periode waarin het effect van jarenlange bezuinigingen defensiebreed voel- en zichtbaar werd. Dat gebeurde terwijl de veiligheidssituatie alleen maar meer vroeg van Defensie. Hennis: “De laatste intensieve jaren vormen in feite een bijzondere slotakte van een prachtige loopbaan bij Defensie. Uw inzet, vastberadenheid en betrokkenheid hebben ons veel gebracht.”

Hennis zette haar woorden vervolgens kracht bij door Verkerk te decoreren.

Hennis speldt Verkerk het versiersel op van Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden.

Hennis speldt Verkerk het versiersel op van Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden.

Flinke dosis humor

Ook niet onbesproken liet Hennis het feit dat Verkerk recht voor z’n raap is, vaak gecombineerd met een flinke dosis humor. Hennis: “Zo zorgde u tijdens de herdenking van de Slag om Chatham voor veel hilariteit toen u, niet al te veel gehinderd door een politieke antenne, stelde dat uw voorgangers overduidelijk uit waren op een harde Brexit.”