Hoogste militair krijgt ereteken voor rol als bruggenbouwer

"Tom is een bruggenbouwer. Hij handelt vanuit de overtuiging dat de sleutel tot succes in samenwerking ligt. We zijn hem dankbaar, zeker in deze tijd." Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken bedankte Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp gisteren voor zijn inzet in de afgelopen jaren. Hij overhandigde Nederlands hoogste militair het Ereteken voor Verdienste van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Goud.

Treffend was dat Middendorp de onderscheiding kreeg tijdens de Comprehensive Perspectives Meeting on Libya. Een initiatief van Middendorp dat draaide om samenwerken en bruggen bouwen. Zo'n 60 experts bespraken in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de problematische situatie in Libië. Denk aan bedrijven en organisaties als Clingendael, Cordaid en Pax die samen met diplomaten en ambtenaren naar antwoorden zochten op vragen als: wat zouden we moeten doen in Libië? Hoe? En met wie?

Flexibel netwerk

Generaal Middendorp: "Een flexibel netwerk om antwoorden te vinden op conflicten werkt het best. Denk aan een groep experts waarvan de samenstelling afhangt van het conflict. Dat proberen we nu ook. Het doel is het verbeteren van ons begrip van de situatie in Libië én het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden. Hopelijk resulteert dit weer in nieuwe netwerken en nieuwe creatieve ideeën."

"Achter iedere vertegenwoordiger zat een groot eigen netwerk met veel inzicht in de problematiek van dat land", zei hij na afloop. "Een divers gezelschap met een gedeeld belang, namelijk stabiliteit in Libië. Niemand kan een volledige oplossing in Libië bieden, maar allen kunnen we wel een onderdeel van de oplossing zijn. De huidige conflicten vragen nu eenmaal om meer dan alleen militaire antwoorden. Het is zaak de krachten te bundelen en daar is vandaag een goede basis voor gelegd."

Zaal met conferentiegangers.

Zo'n 60 experts bespraken in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de problematische situatie in Libië.

Future Force Conference

Het vormen van nieuwe netwerken begint met elkaar leren kennen, begrijpen en respecteren. Daarom organiseerde Defensie begin dit jaar de Future Force Conference. De conferentie was met 1.200 bezoekers uit 50 landen en 95 sprekers een evenement van formaat in het internationale defensie- en veiligheidsdomein.

"Wat mij raakte was het enthousiasme van de mensen en de bereidheid om vanuit allerlei soorten organisaties mee te denken", zei Middendorp die de aanwezigen destijds opriep om tot concrete actiepunten te komen. Zelf stelde hij zich een bijeenkomst over de situatie in Libië ten doel. Een belofte die hij gisteren inloste.