Weekoverzicht Defensieoperaties (video)

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp ging voor het laatst in zijn militaire carrière langs bij de Nederlandse troepen in Mali. Hij draagt 5 oktober het commando over. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 22 tot en met 28 augustus 2017.

Middendorp had in hoofdstad Bamako ook een ontmoeting met Minusma-commandant generaal-majoor Jean-Paul Deconinck en zijn Malinese ambtgenoot generaal Ibrahim Boubacar Keïta.

Nederlands hoogste militair werd op zijn afscheidsbezoek vergezeld door voorzitter VNO/NCV Hans de Boer en omroep-Max-baas Jan Slagter. Zij reisden mee, omdat zij belangrijke partners en supporters zijn als het gaat om het vergroten van het draagvlak voor het werk van militairen en voor de krijgsmacht.

2 militairen in Afghanistan dragen een gewonde naar voertuig.
Bij de oefening met geïmproviseerde explosieven vallen gewonden.

Afghanistan

De Nederlandse beveiligingseenheid (force protection) oefende samen met multinationale eenheden op het gebied van geïmproviseerde explosieven (IED). De complexe scenario’s waren gebaseerd op recente analyses, met daarin bijvoorbeeld de dreiging van een IED-aanval op een konvooi.
 
Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul werken zij aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Litouwen

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Hans van Griensven bezocht de Nederlandse militairen in Litouwen. Hij sprak uitgebreid met hen over ondersteuning op het gebied van opleiden, trainen, uitrusting en materieel, erkenning en waardering. De militairen waren blij met het luisterend oor van de IGK.

Nederland maakt in de Baltische staat deel uit van een multinationaal bataljon onder leiding van Duitsland. Deze enhanced Forward Presence is onderdeel van de ‘geruststellende maatregelen’ voor de Oost-Europese bondgenoten.

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht tussen militairen in Litouwen.
De Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht in Litouwen.

Wateren Somalië

Zr.Ms. Rotterdam zette koers richting Oost-Afrika. Het schip neemt rond Somalië deel aan de Europese antipiraterijmissie Atalanta.

Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederlandse militairen van de VN-missie in Zuid-Soedan (UNMISS) dragen taken over aan hun opvolgers.
 • Het Forward Support Element (FSE) Mirage in het Midden-Oosten leverde een coalitiepartner accommodatie voor de bemanning van een transportvliegtuig.
 • De FSE levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
 • Nederlandse militairen trainen samen met partnerlanden Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders in het noorden van Irak. Zij leren hen bijvoorbeeld om juist te handelen tijdens gevechtssituaties, explosieven te herkennen en trainen de strijders onder meer in schietvaardigheid en humanitair oorlogsrecht.
 • Zr.Ms. Zeeland dient in het Caribisch gebied als stationsschip. Het patrouilleschip voert daar kustwachttaken en counterdrugsoperaties uit.
 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • De KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht tankt jachttoestellen van de coalitie in de lucht bij boven Irak en Oost-Syrië.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Nederlandse F-16's bewaken het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland.

Operaties/acties binnenland:

 • De marine hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam 47 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Militairen van landmacht, luchtmacht en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende (NAVO-)landen geven vaker logistieke steun op elkaars grondgebied.
 • Defensie ondersteunde de politie met luchtobservatie bij Steenbergen.