Afghanen staan open voor Nederlands advies

Hoe stel je een militaire eenheid samen, hoe vorm je goede leiders en hoe zet je een opleiding in elkaar? Nederlanders adviseren  de Afghaanse veiligheidsdiensten bij allerlei vraagstukken in en rondom de stad Mazar-e-Sharif. “De contacten met Afghaanse gesprekspartners verlopen over het algemeen voorspoedig.” Dat liet brigadegeneraal Andre Bodemann , de Duitse commandant van de noordelijke regio binnen missie Resolute Support, afgelopen weekeinde weten.

Volgens hem is het in de interactie met de Afghanen is belangrijk niet westerse ideeën op te leggen, maar te assisteren en adviseren. En dat is natuurlijk precies waar de missie om draait: Train, Advice and Assist (TAA). “Neem altijd de volgende gouden regel in acht: behandel een ander zoals je zelf graag behandeld wilt worden", licht de generaal toe. En die aanpak werkt. “Onze Afghaanse gesprekspartners staan open voor onze adviezen.”  

Nederland levert sinds 2015 een bijdrage van circa 100 militairen aan de door de NAVO geleide missie RS, in de noordelijke regio van het Centraal-Aziatische land. Het noordelijke taakgebied  valt onder Duits commando. Nederland draagt niet alleen bij met adviseurs, maar levert ook  medische ondersteuning en beveiliging.

Beveiliging

Bodemann onderstreept het belang van de beveiliging: de Force Protection, die adviseurs veilig vervoert en de locatie beveiligt, en de Guardian Angels, die voor persoonsbeveiliging zorgen. Gezamenlijk staan zij garant voor veilig verlopende werkbezoeken buiten NAVO- kamp Marmal. Deze taak is volgens de Duitse commandant essentieel. “Zonder beveiliging gebeurt er niets”, legt hij uit. Dan verlaat niemand de militaire basis en leggen de adviseurs dus geen werkbezoeken af.

Militairen en voertuigen op een weg.

De Force Protection, die adviseurs veilig vervoert en de locatie beveiligt, en de Guardian Angels, die voor persoonsbeveiliging zorgen.

Hele uitdaging

Binnen het noordelijke taakgebied werken 20 landen samen om de Afghaanse veiligheidsdiensten op eigen benen te laten staan. Zo gingen vorige week 2 Nederlandse adviseurs op pad met een Hongaars Force Protection-peloton en een Nederlandse ambulance. Andersom zorgden Nederlandse militairen voor de beveiliging van onder andere een Roemeense adviseur. "Uniek", aldus Bodemann.”20 verschillende landen, culturen en procedures. Een hele uitdaging”, lacht de generaal, “en toch werkt het.”

“Voorheen vochten we mee met de Afghanen tijdens de ISAF-missie. Nu zijn de Afghanen zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in hun land”, legt Senior National Representative kolonel Johan Poncia uit. “Stapje voor stapje gaat dat beter. We zien dat de Afghanen steeds beter in staat zijn om aanvallen van opstandelingen te weerstaan en voor een veilige omgeving voor de Afghaanse bevolking te zorgen.”