“Gaan wij in Nederland nog een oorlog meemaken?”

Het is één van de vragen die Coen Verbraak aan militairen stelt tijdens zijn 6 afleveringen tellende programma Kijken in de Ziel. Vanavond om 21.15 uur op NPO 2 alweer de 3e uitzending. Die gaat met name over de deelname aan een missie. Ook hier komt oorlog aan de orde. Hoe ziet die eruit? Wat gebeurt er met een zelfmoordenaar van 14 jaar en wat doet het met je als een collega sneuvelt?

Coen Verbraak praat met CDS.
Coen Verbraak in gesprek met generaal Middendorp.

Militairen zijn er om ons land te beschermen, desnoods met hun eigen leven, stelt Verbraak. Hij vraagt zich af wie die mannen en vrouwen zijn, die dat opmerkelijke vak uitoefenen. Waarom kozen ze ooit voor dat beroep? Hoe gaan ze om met gevaar? En wat voor invloed heeft dat op wie ze zijn? Is het Nederlandse leger in staat om zich te weren als wij een oorlog meemaken? En zijn ze werkelijk bereid om in het uiterste geval de hoogste prijs te betalen? Verbraak zoekt in de 6 afleveringen naar de antwoorden en praat daarvoor met 11 militairen.

Ingrijpen?

In beide eerdere afleveringen kwam onder meer aan bod waar militairen rekening mee hielden nadat vlucht MH17 vlak bij de Russische grens was neergehaald. Maar er werd bijvoorbeeld ook gesproken over dilemma’s. Grijp je wel of niet in als er een verdacht vliegtuig vol passagiers richting Nederland komt? Of… voer je als militair een opdracht uit als je er zelf anders over denkt? Wat zijn de lessen geleerd na Srebrenica? Waarom wordt een onderzeeboot gezien als een kruising tussen een tank, sluipschutter en paparazzi?

Afleveringen terugkijken

Uitzendingen van 24 en 31 juli terugkijken? Zie:

Aflevering 1, 24 juli: https://www.npo.nl/kijken-in-de-ziel-militairen/24-07-2017/VPWON_1272712

Aflevering 2, 31 juli: https://www.npo.nl/kijken-in-de-ziel-militairen/31-07-2017/VPWON_1272713