Defensie breed vertegenwoordigd tijdens Canal Parade (video)

Alle kleuren van de regenboog waren vandaag volop terug te vinden in de hoofdstad. Dat gebeurde tijdens de Canal Parade, het hoogtepunt van de Pride Amsterdam. Maar liefst 110 medewerkers uit de hele krijgsmacht vertegenwoordigden Defensie op een eigen boot. Een recordaantal.

'This is my pride', luidt het thema van de Amsterdam Pride dit jaar. “Dat is ons op het lijf geschreven,” stelt kolonel Sandra Keijer. Volgens de vicevoorzitter van de Stichting Homoseksualiteit & Krijgsmacht (SHK) is het belangrijk dat Defensiepersoneel zichzelf kan zijn tijdens het werk. "Uit de kast werkt nu eenmaal beter.”

De SHK bestaat dit jaar 30 jaar. Keijer: “We hebben de afgelopen decennia veel bereikt bij de integratie en acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, bi-seksuelen, transgenders en interseksuelen, kortweg LHBTI-collega's. We zijn een inclusieve organisatie geworden waar iedereen trots op zichzelf kan zijn.”

Groet

Zodra de trompettist het signaal geeft, staan alle opvarenden in de houding om de militaire groet te geven. Goed voor applaus van het publiek. Een enkeling groet zelfs terug. “Die interactie met iedereen op de kade is zo gaaf”, reageert luitenant-ter-zee 2e klasse oudste categorie Rosanne van Tintelen, die voor de tweede keer meevaart. “Er zijn nog steeds groepen die zich bij onze krijgsmacht niet welkom voelen. Op deze manier kunnen we collega's aan het denken zetten.” 

Vrijheid

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert noemt de dag super geslaagd. “Het was vroeger problematisch voor LHBTI-ers om binnen de krijgsmacht zichzelf te kunnen zijn. In vergelijking met andere landen staan we er nu goed voor, maar dat betekent niet dat we er al zijn. De boodschap die we vandaag afgeven, reikt verder dan Nederland. Daarom vind ik het belangrijk die te steunen: 'Onze vrijheid begint bij die van een ander.'”

Marineschip

Het is de 7e keer dat het Ministerie van Defensie met een eigen boot meevaart. Elk jaar melden zich meer collega's aan. “Als we iedereen mee hadden willen nemen die op de reservelijst stond, hadden we een eigen marineschip in moeten zetten”, lacht Keijer. “Maar geen enkele kan onder de bruggen door.”

Video: sfeerimpressie Defensieboot tijdens Canal Parade