Weekoverzicht Defensieoperaties

De battlegroup van de NAVO in Litouwen krijgt versterking van militairen uit Luxemburg. Nederland neemt aan deze gevechtseenheid deel met de Bravo Compagnie van 42 Bataljon Limburgse Jagers. De compagnie vertrok 2 weken geleden en wist zich afgelopen week al gevechtsgereed te maken. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 18 tot en met 24 juli 2017.

Militair rent over zandweg na uitstijgen voertuig.
Militairen 42 Bataljon Limburgse Jagers oefenen in Litouwen.
Luxemburgse militairen voor Scania-vrachtwagens.
Luxemburgse militairen met voertuigen in Litouwen.

De Luxemburgers maken deel uit van een transporteenheid van 22 militairen, met 10 gepantserde Scania-transportvoertuigen. Die wordt tot 2018 in Litouwen ingezet. Naast Luxemburg werkt de Nederlandse compagnie van 13 Lichte Brigade uit Oirschot binnen de battlegroup samen met militairen uit België, Duitsland en Noorwegen.

De NAVO besloot vorig jaar tot de oprichting van de zogeheten enhanced Forward Presence. De inzet van vooruitgeschoven, multinationale eenheden is bedoeld om het NAVO-bondgenootschappelijk grondgebied te verdedigen. De enhanced Forward Presence is een van de maatregelen om de NAVO te versterken in haar afschrikkende en defensieve houding.

Caribisch gebied

Het boardingteam van Zr.Ms. Zeeland ging aan boord van een vissersboot en begeleidde het scheepje naar de douane in Willemstad. Reden om aan boord te gaan waren inlichtingen dat zich aan boord smokkelwaar zou bevinden. De kleinere FRISC werd ingezet toen het bootje de territoriale wateren van Curaçao binnen voer. Leden van het boardingteam doorzochten de boot en fouilleerden de bemanning.

Afghanistan

De commandant van het 7e National Support Element in Afghanistan droeg het stokje over aan zijn opvolger. Het nieuwe National Support Element ondersteunt de Nederlandse eenheden op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif en op het hoofdkwartier in Kabul.

Het Nederlandse force protection-peloton en de Nederlandse medical taskforce werden afgelost. Daarmee is het grootste gedeelte van het Nederlands personeel dat in Afghanistan aanwezig is voor Resolute Support gewisseld. Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul werken zij aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Lopende operaties buitenland:

 • De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon verzamelt inlichtingen in Mali.
 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • De KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht tankt jachttoestellen van de coalitie in de lucht bij boven Irak en Oost-Syrië.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
 • De Nederlandse militairen trainen samen met partnerlanden Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders in het noorden van Irak. Zij leren hen bijvoorbeeld om juist te handelen tijdens gevechtssituaties, explosieven te herkennen en trainen de strijders onder meer in schietvaardigheid en humanitair oorlogsrecht.
 • Nederland levert een bijdrage aan de enhanced Forward Presence vanuit Rukla in Litouwen. Het hier gelegerde bataljon bestaat uit Belgische, Duitse, Nederlandse en Noorse militairen. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.
 • Nederlandse F-16's bewaken het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda.

Operaties/acties binnenland:

 • De Defensie Duikgroep inspecteerde de Wilhelminakade en directe omgeving in Rotterdam op de aanwezigheid van zaken als explosieven, auto’s en andere obstakels. Dat was nodig omdat de Amerikaanse torpedobootjager USS Ross er moest afmeren. Het schip deed Rotterdam aan voor een havenbezoek.
 • De marine hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehaven.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Defensie assisteerde justitie bij het doorzoeken van een woning in de omgeving van Overdinkel.
 • Militairen van land- en luchtmacht en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende (NAVO)-landen verlenen vaker logistieke steun op elkaars grondgebied.
 • Militairen van de landmacht, luchtmacht en de marine bewaakten kamp Heumensoord in Nijmegen tijdens de Vierdaagse. De luchtmacht ondersteunde de marechaussee tijdens de Vierdaagse.