Limburgse ereplaats in Noord-Brabant

In Noord-Brabant is nu een stukje Limburg te vinden. Dit klinkt misschien apart, maar het monument van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers is sinds vandaag officieel in Limburgse handen.

Kanonschot bij Limburgse Jagers.

Ceremonieel kanonschot op de dag dat er een stukje Limburg in Noord-Brabant is te vinden.

De gedenkplaats staat op de generaal-majoor De Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot, al jaren de thuisbasis van 42 Bataljon Limburgse Jagers. Maar Oirschot is Brabant, géén Limburg, en dat is toch een beetje raar voor een eenheid met Limburgse wortels.

Salueren bij kranslegging monument Limburgse Jagers.

Officieel moment bij het monument terwijl het Wilhelmus klinkt.

Opstalrecht

Daarom werd gezocht naar een nieuwe invulling van de sterke band tussen de eenheid en de ‘moederprovincie’. De eindstand is dat beide provincies en Defensie ervoor hebben gekozen dat Limburg officieel eigenaar is van het monument. Met toestemming van Brabant, de bezitter van de grond. Deze constructie wordt opstalrecht genoemd.

Stukje grond

“Het idee ontstond enkele jaren geleden toen de laatste kazerne in Limburg sloot”, vertelt luitenant-kolonel Ralf Goossens, commandant van de Limburgse Jagers. “Hierdoor stond ons monument niet langer op Limburgs grondgebied.” Met steun van de Limburgse gouverneur werd bekeken of Brabant een stukje grond bij wijze van spreken zou willen ‘afstaan’.

Beklonken

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Door regelgeving en bureaucratische processen duurde het nog 2 jaar voordat de zaak was beklonken. Maar vanmiddag was dan uiteindelijk de officiële ceremonie in het bijzijn van de gouverneur van Limburg, de plaatsvervangend commissaris van de koning in Brabant en de mannen en vrouwen van het Regiment Limburgse Jagers.

Limburgse geluidsfragmenten

Luister hieronder naar 3 fragmenten. Ze zijn allen gespeeld door het Tamboer- en Fanfarekorps Regiment Limburse Jagers.

Geluidsfragment Limburgs volkslied

Geluidsfragment manoevremars Limburgse Jagers

Geluidsfragment Limburgse Jagersmars