Grebbeberg Masters belichaamt ziel landmacht

“Vooral het beklimmen van die trap is pittig in de hitte. Maar als je 30 meter hoger even goed om je heen kijkt, is het zeker de moeite waard”, vertelt psycholoog Allison van Rijn over het zwaarste onderdeel van het loopparcours. Zij was gisteren 1 van de 1500 deelnemers aan de Grebbeberg Masters. Die vond plaats op het recreatieterrein De Kwintelooyen bij Rhenen.

2 loopsters krijgen boven aan 'de trap' flesjes water overhandigd van militairen.

2 loopsters krijgen boven aan 'de trap' flesjes water overhandigd van militairen.

Met dit loop- en fietsevenement haalt Defensiepersoneel jaarlijks geld op voor gewond geraakte militairen en/of hun thuisfront. Het viel dit jaar samen met andere grote landmacht-evenementen, waaronder de strijd om de Van Uhm-troffee, een schietvaardigheidswedstrijd. Daarom waren er bij de 5e editie minder deelnemers dan de bijna 2.000 van vorig jaar.

Toch wisten de sporters €20.000 bij elkaar te brengen. Dat bedrag wordt verdeeld over 2 goede doelen: €5.000 voor Mount 13 en €15.000 voor een familiekamer in het Centraal Militair Hospitaal (CMH) te Utrecht. Eerstgenoemde doel bezorgt kinderen en weduwen van gesneuvelde militairen jaarlijks een onbezorgd weekend.

‘Met en voor gewonde collega’s’

Brigadegeneraal Jan Swillens, commandant van het organiserende 43 Gemechaniseerde Brigade: “Samen sporten, samen afzien. De Grebbeberg Masters belichaamt de ziel van de landmacht. Hét sportevenement ‘met en voor’ gewonde collega’s. Zij verdienen onze blijvende erkenning en waardering.”

De familiekamer kwam in beeld toen bekend werd dat deze dreigde te verdwijnen wegens geldgebrek. Pauline Korpel werkt als psycholoog in opleiding in het CMH en is erg te spreken over dit doel. “Dat motiveert zeker en brengt het echt dichtbij. Maar het is sowieso een erg leuke dag. We zijn hier met een team van de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg uit Utrecht. Het is leuk om de organisatie nu eens op deze manier te beleven. Het is ook top geregeld.”

Start van een fietsteam.

Start van een fietsteam.

Disciplines

  • Estafetteloop: in teams van 6 lopers wordt 3 uur lang een parcours van 2,8 kilometer afgelegd. Hierin zit de eerder genoemde trap. Met zo’n 150 ongelijke treden, verdeeld over 200 meter en een stijging van 30 meter is dit inmiddels een berucht onderdeel.
  • Een mountainbikeroute van zo’n 13 kilometer die de teams 1 of 2 keer afleggen.
  • Een fietsroute van zo’n 35 kilometer die de teams 1, 2 of 3 keer afleggen.