Internationale luchtverdedigers dribbelen in voor 2019

Gemakkelijkere, verbeterde en efficiëntere luchtverdediging. Dat is de 'opbrengst' van de grootste en meest geavanceerde luchtverdedigingsoefening in Europa: Joint Project Optic Windmill (JPOW). Editie 2017 werd vanmiddag afgesloten op de luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel. JPOW werd in 2013 voor het laatst gehouden. De inzet van de luchtverdedigingseenheden in Turkije legde te groot beslag op mensen en middelen om in 2015 een JPOW te organiseren.

antennemasten op luitenant-generaal Bestkazerne.

Op de Luitenant-generaal Bestkazerne staan tijdens JPOW veel antennes voor de verbindingen.

Aan de 2-jaarlijkse simulatie-oefening, een zogenoemde Computer Aided Exercise (CAX), want ook echte wapensystemen doen mee, was in vergelijking met die van 2012 bescheidener van opzet. Ondanks dat er meer deelnemers kwamen dan aanvankelijk was voorzien. "De Spaanse marine deed op het laatste moment ook mee en er waren meer bezoekende, lees in deelname geïnteresseerde landen, dan verwacht", zegt projectofficier Luitenant-kolonel Berry Pronk. Hij omschreef JPOW 2017 als 'indribbelen voor 2019'. "Dan willen we er weer vol tegenaan."

Pronk is blij dat Partnership for Peace-landen Zweden en Finland met gesimuleerde Ground Based Air Defense meededen. "Omdat ze geen NAVO-leden zijn, mogen we ze niet alle informatie geven, maar desondanks konden we uitstekend met hen samenwerken bij de gezamenlijke luchtverdediging. Ze zijn niet nieuw in NATO operaties, maar in JPOW voor het eerst onderdeel van een met NATO geïntegreerde luchtverdediging."

Militairen achter computers.

Een van de vele 'cellen' tijdens JPOW. Militairen werken gesimuleerd aan de luchtverdediging.

Dagelijkse terugkoppeling

"JPOW is zo succesvol, omdat de hele bevelvoeringslijn, van het tactische niveau tot aan het operationele, Air Component Command, wordt geoefend", licht Pronk toe. "Dagelijks is afgesloten met een debriefing van het JPOW Joint Analyse Team. Dat koppelde terug naar alle deelnemende niveaus. Daardoor konden de deelnemers geleerde zaken direct de volgende dag in de praktijk te brengen."

Bestaande en nieuwe systemen

Tijdens deze editie van JPOW werd met gesimuleerde grondgebonden en maritieme wapensystemen de verdediging tegen ballistische raketten geoefend. Ook nog in ontwikkeling zijnde wapensystemen deden mee, evenals gesimuleerde vliegtuigen. "Geen vliegtuigen in de lucht, maar een van tevoren ontwikkelde luchtdreiging, aangevuld met een dynamisch deel, verzorgd door piloten hier achter de computer. De deelnemers testten bestaande en nieuwe doctrines en procedures in een netwerkomgeving", aldus luitenant-kolonel Pronk.

Bij de simulatie van bestaande en toekomstige wapensystemen werd gebruik gemaakt van de kennis en kunde van internationale bedrijven en wetenschappelijke instituten. Voor Nederland betekent dit ditmaal deelname van TNO. De deelnemers kwamen dit jaar uit Duitsland, Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Polen, Spanje en de Verenigde Staten alsmede ondersteuning van NATO' s CI Agency.

Militairen achter computers.

Een van de vele 'cellen' tijdens JPOW. Militairen werken gesimuleerd aan de luchtverdediging.

Golfconflict

JPOW begon in 1996 als een experiment van de Groep Geleide Wapens van de Koninklijke Luchtmacht. Eerst klein, met drie deelnemers die hun PATRIOT-systemen aan elkaar koppelden om in 1 luchtverdedigingscluster te kunnen werken. Aanleiding voor de oefening waren de opgedane ervaringen bij de inzet van het Patriot-luchtverdedigingssysteem tijdens het Golfconflict in 1991. Patriot-gebruikers Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten waren de enige deelnemers. Bij de volgende edities werd in een hal op de toenmalige GGW de Peel een groot, tijdelijk computernetwerk aangelegd om een 'virtual battlespace' te creëren waarbinnen allerhande nieuwe en geavanceerde scenario's voor de luchtverdediging werden beproefd.