Duitsland en Noorwegen treden toe tot project Multi Role Tanker Transport

Duitsland en Noorwegen doen mee met de aanschaf van Airbus-tanker-/transportvliegtuigen. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen en haar Noorse collega Ine Marie Eriksen Soreide zetten vandaag in Brussel hun handtekeningen onder het Memorandum of Understanding (MoU). Nederland is voortrekker van dit Europese samenwerkingsproject.

Artist Impression van een A330 MRTT die een F-35 bijtankt.
Artist Impression van een A330 MRTT die een F-35 bijtankt.

Nederland en Luxemburg kochten bijna een jaar geleden 2 A330 MRTT-toestellen bij Airbus. Beide landen ondertekenden vandaag in Brussel eveneens het MoU, dat de noodzakelijke wijzigingen bevat ten opzichte van het document van vorig jaar.

4 ministers zetten handtekening.
Het MoU wordt ondertekend.

7 toestellen

Nu Duitsland en Noorwegen zijn toegetreden, worden er 5 vliegtuigen extra besteld. Het programma bestaat daardoor straks uit een pool van 7 stuks. De deelnemende landen mogen een aantal vlieguren gebruiken dat afhangt van hun aandeel in de investeringen.

De toestellen worden vanaf 2020 geleverd. 4 krijgen Vliegbasis Eindhoven als thuisbasis, de andere 3 komen in Duitsland. De machines verminderen in de toekomst het tekort aan tanker- en transportcapaciteit van EU en NAVO.

Het aantal van 7 toestellen kan nog toenemen als meer landen meedoen. De investeringskosten en de jaarlijkse exploitatiekosten gaan voor Nederland flink omlaag. De investeringskosten voor Nederland blijven binnen de aan de Tweede Kamer gemelde bandbreedte van 250 miljoen tot 1 miljard euro.

De deelname van de landen is een groot succes voor de Europese defensiesamenwerking. Nederland is sinds het begin in 2012 voortrekker van het MRTT-programma van het Europees Defensie Agentschap.

België is voornemens het MOU begin 2018 te ondertekenen.