Nederlandse Veteranendag brengt veel in beweging

Op de Hofvijver in Den Haag zouden vanmiddag militaire parachutisten landen, een traditiegetrouwe actie als aftrap voor de Nederlandse Veteranendag. Die is morgen. De parasprong is vanwege de te harde wind afgelast, maar de 13e editie van het militaire festijn gaat natuurlijk gewoon door. Dan is er wel heel wat te zien in de lucht.

De luchtmacht voert een fly-by uit. Ook historische toestellen nemen daar, als alles volgens planning verloopt, aan deel. Boven onder meer het Binnenhof en de Hofvijver vliegen 4 F-16’s, 4 verschillende helikopters: een NH90, een Chinook, een Cougar en een Apache.

Verder vliegen er van de Stichting Historische Vlucht een aantal toestellen over. Dat zijn: 1 spitfire, 1 Beechcraft, 1 B25 Mitchel, 1 Catalina PBY5A en 2 Harvards. De politie levert met 1 AW139-helikopter ook een bijdrage.

Veteraan duwt rolstoel met veteraan.

Archieffoto.

Malieveld

Op de grond is het echter nog veel drukker. Er zijn alleen al zo’n 4.000 veteranen in het Haagse centrum die voor de koning defileren. Op het Binnenhof krijgen er een aantal een onderscheiding. Verder zijn er onder meer 16 orkesten, pakpaarden, speurhonden en 32 militaire voertuigen, waaronder een imposante Pantserhouwitzer. Op het Malieveld is er de hele dag een afwisselend programma. Ook staan er bijvoorbeeld  een F-16-simulator, een klimtoren en een hindernisbaan.

Nederland telt meer dan115.000 veteranen, jong en oud, man en vrouw. Zij hebben zich ingezet in dienst van de vrede. Als eerbetoon aan hen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag elk jaar de Nederlandse Veteranendag in Den Haag op de laatste zaterdag in juni.

De F-16’s trakteren het publiek dat voor de Marinedagen in Den Helder zit, ook op een showtje. Na de rondjes over Den Haag vliegen de toestellen daarom meteen door naar Den Helder.