Veel enthousiaste bezoekers op Marinedagen

De Marinedagen 2017 zijn vandaag gestart. Nog tot en met zondag worden in Den Helder honderdduizenden bezoekers verwacht op het marineterrein. Dit jaar is het evenement gecombineerd met Sail Den Helder. De belangstelling is groot.

Kinderen rennen op de kinderhindernisbaan, terwijl ouderen zich uitsloven op de variant voor volwassenen. Het Korps Mariniers heeft een kamp opgezet. Daar kunnen de bezoekers rond racen in een klein rupsvoertuig en alle verschillende mariniers uitrustingen bekijken. Uiteraard zijn er verschillende, spectaculaire demonstraties te zien en veel schepen zijn open voor publiek.

Er valt op de Nieuwe Haven niet alleen veel te zien, maar bezoekers kunnen ook zelf van alles ondernemen. Denk aan abseilen of uitrustingsstukken proberen.

Als onderdeel van Sail Den Helder liggen er veel bijzondere schepen in de Helderse haven waaronder 130 vaartuigen van het nationale Varende Erfgoed. Tall ships zijn er uit Argentinië, België, Brazilië, Bulgarije, Finland, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Oman, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Sierra Leone en Spanje.

Veteranendag

De Koninklijke Marine trapte gisteren af met de veteranendag en bedankte bijna 4.000 veteranen voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. De Veteranendag vindt traditiegetrouw plaats voor de Marinedagen.

Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachen schout-bij-nacht Rob Kramer opende de dag. Hij benadrukte dat de veteranendag een mooie kans is om oude herinneringen op te halen. Kramer noemde de veteranendag dit jaar bijzonder, vanwege de combinatie met Sail Den Helder.

Volgend jaar bestaat de Koninklijke Marine 530 jaar. Dan wordt de Veteranendag gecombineerd met een grote reünie.

Aantal

Sinds 1940 zette Nederland ruim 650.000 militairen in tijdens 3 oorlogen en bijna 100 vredesmissies. Het grootste deel van de veteranen, ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de dekolonisatie in voormalig Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en de Korea-oorlog is inmiddels overleden.

Nederland telt momenteel ongeveer 115.000 veteranen, waarvan er 6.000 in actieve dienst bij de marine.