Maritieme steun in de rug Baltische staten

Russische militairen hielden voortdurend een oogje in het zeil vanuit schepen en vliegtuigen. Toch belemmerden ze het verloop van Baltops in de Baltische zee niet. Aan deze grote NAVO-oefening nam de afgelopen 2 weken een groot aantal landen deel. Het doel was het versterken van de onderlinge banden, het verbeteren van de samenwerking én het tonen van solidariteit met de Baltische staten.

Een deel van de schepen die deelnemen aan Baltops bezien vanuit de Nederlandse NH90-boordhelikopter.

Het Baltops-vlootverband bezien vanuit de Nederlandse NH90-boordhelikopter.

Namens de Koninklijke Marine deden de mijnenjagers Zr. Ms. Makkum en Zr. Ms. Vlaardingen mee en het torpedowerkschip Zr. Ms. Mercuur. Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen was al in het gebied met de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Het NAVO-vlootverband vaart hier vanwege de maatregelen waarmee de NAVO de lidstaten geruststelt die grenzen aan Rusland. De SNMG1 sloot zich in zijn geheel bij de oefening aan.

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen naast het Duitse fregat Mecklenburg-Vorpommern.

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen naast het Duitse fregat Mecklenburg-Vorpommern.

Gevechtskracht optimaliseren

Baltops bestond uit 2 fases. Tijdens het 1e deel verdeelden de eenheden de taken, stemden  communicatiemiddelen op elkaar af en optimaliseerden zo de totale gevechtskracht. Hiervoor vonden niet alleen intensieve gevechtsoefeningen (mijnenbestrijding en schieten) plaats op zee, maar ook een amfibische landing door mariniers in Letland.

In de 2e  fase was er een oefengevecht op zee. Hierbij stonden onder meer  luchtverdedigingscenario‚Äôs op het programma, zoals een zogenoemde low-slow flyer met laag en langzaam vliegende strategische bommenwerpers als de B-52H en B-1B. Met zijn radar voorzag de NH90-boordhelikopter de schepen voortdurend van informatie. Bij dit alles wisselden de NAVO-partners voortdurend kennis uit. Sterk maritiem optreden is een belangrijke steunpilaar van het bondgenootschap.