Triatlonkampioenschap weer in de gratie

Terwijl binnen in het restaurant de toppers genieten van een welverdiende lunch, draaien buiten de mindere goden hun laatste rondes. Flinke krachtsverschillen gisteren bij het Open Militair Kampioenschap triatlon bij Flevonice in Biddinghuizen. Een bijna recordaantal van circa 175 atleten verscheen aan de start.

Wedstrijdleider eerste luitenant Roel Hessing van de Sportcommissie van het Commando Landstrijdkrachten peinst even. Waarom zit de belangstelling voor de defensie-triatlon kennelijk in de lift? Misschien omdat de sport landelijk aan populariteit wint? Omdat je aan het onderdeel Tri Together als ploeg meedoet, met als voordeel dat je je aan anderen kunt optrekken? Omdat je op die Tri Together aan slechts 1 onderdeel hoeft mee te doen? Wat de oorzaak ook is: Hessing ziet de toekomst van het OMK Triatlon weer rooskleurig in. Enkele jaren geleden was die op sterven na dood.

Hamstringblessure

Zoals de laatste jaren gebruikelijk, telde het kampioenschap 3 onderdelen. Dat zijn de achtste triatlon (500 meter zwemmen, 20 km fietsen, 5 km hardlopen), de Olympische afstand (1,5 km zwemmen, 40 km fietsen, 10 km hardlopen) en de Tri Together (3 teamleden; 1 zwemt, 1 fietst, 1 loopt hard). Door de vele onderdelen is er geen ‘overall’ winnaar, maar wel per categorie. Eerste luitenant Rick de Greef van 13 Lichte Brigade uit Oirschot zegevierde op de achtste triatlon en verbaasde daarmee zichzelf. “Net genezen van een hamstringblessure verwachtte ik niet zo sterk te zijn.” De winnende ploeg bij de Tri Together overkwam iets soortgelijks. Luitenant-ter-zee 1 Eric Veldhuizen: “We hebben elkaar door werk 2 jaar niet gezien en trainden individueel. Maar in de wedstrijd klikt het direct weer.”

Serieuze zaak

De prestaties van sergeant 1 Willem de Vos van het Defensie Helikopter Commando op de Olympic Distance klonken eveneens als een klok. Hij was 5 minuten sneller dan vorig jaar. “Het OMK is voor mij een serieuze zaak.” Ook de beste vrouw, kapitein Andrea Jochems van het Commando Landstrijdkrachten, verbeterde haar tijd van vorig jaar met liefst 6 minuten. Dat ze veel mannen voorbijsnelde, in jargon ‘chickte’, liet haar koud. “Ik was met mezelf bezig. Als lid van de militaire ploeg moest ik wel winnen.”

Alle uitslagen vanaf morgen op www.sportcommissie.kl