Weekoverzicht Defensieoperaties

Meer dan 70 bemanningsleden van Zr.Ms. Van Amstel ruimden olie aan de noordkust van Curaçao. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 30 mei tot 6 juni.

3 militairen marine stoppen geruimde olie in zak.
Bemanning Van Amstel aan de schoonmaak.

De schoonmaakactie gebeurde bij Wacawa, Boca Ascension en in de St. Jorisbaai. De Van Amstel is het stationsschip van Defensie in het Caribisch gebied.

Baltische Zee

Zr.Ms. Evertsen begeleidde het Amerikaanse amfibische transportschip USS Arlington naar de Letse havenstad Ventspils. Het luchtverdedigings- en commandofregat maakt in de Baltische Zee deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1. Dit NAVO-vlootverband vaart in de regio als onderdeel van de zogenoemde geruststellende maatregelen.

Militairen trainen in veld bij Erbil, Irak.
Training schietvaardigheid bij Erbil, Irak.

Irak

Ondanks de Ramadan ging de training van Nederlandse militairen en coalitiepartners aan Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders gewoon door. De trainers lassen wel vaker pauzes in en beginnen de lesdag zo mogelijk vroeger, om eerder te stoppen. De motivatie van de trainees is er niet minder om zegt tweede-luitenant Folkert. “Ze hebben het zwaar zonder eten en drinken in deze temperaturen, maar ze blijven tot het uiterste gaan. Voor hen is dit letterlijk van levensbelang.”

De cursisten krijgen les in onder meer gewondenverzorging, handelen tijdens gevechtssituaties, optreden in verstedelijkt gebied en schietvaardigheid. Nederlandse genisten en assault engineers leerden hun Iraakse collega’s explosieven te herkennen en te ruimen.

Vanwege Pinksteren leidde een militair geestelijk verzorger een bijeenkomst voor de Nederlandse militairen, christenen, anders- of niet-gelovigen. Ieder gaf op zijn of haar manier vorm aan de dienst.

Afghanistan

Op het kamp in Mazar-e-Sharif is een overdekte locatie voor voertuigen in gebruik genomen. Die zijn zo beter beschermd tegen het weer. Het onderhoud gebeurt nu bij kunstmatig licht. De Nederlandse ondersteuningseenheid zorgde voor vervoer, begeleiding en bewaking van Afghaanse bouwvakkers.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt hierbij gewerkt om het Afghaanse veiligheidsapparaat te verstevigen.

Militairen dalen een vliegtuigtrap af.
De militairen zijn geland op de Roemeense vliegbasis Sibiu.

Roemenië

Meer dan 200 mariniers zijn zaterdag aangekomen in Roemenië voor de grote NAVO deploy exercise Noble Jump. Samen met 4.000 militairen uit onder meer Groot-Brittannië, Spanje, Albanië en Roemenië trainen zij de effectiviteit van de ‘brandweer’ van de NAVO: de Very High Readiness Joint Taskforce (VJTF).

Lopende operaties buitenland:

 • Nederlandse F-16's bewaken 4 maanden het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland.
 • De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon verzamelde inlichtingen in Mali.
 • Nederland levert een bijdrage aan de enhanced Forward Presence vanuit Rukla in Litouwen. Het hier gelegerde bataljon bestaat uit Belgische, Duitse, Nederlandse en Noorse militairen. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen. Op defensie.nl staat een weblog van naar Litouwen uitgezonden militairen.
 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakte Belgische F-16’s, die in het Midden-Oosten zijn gestationeerd. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer en dragen zo bij aan de vliegveiligheid in de regio.
 • Nederlandse militairen helpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nóg 10 Europese landen deel. EUTM-S traint jaarlijks een Somalisch bataljon.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië.

Lopende operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De explosievenruimers stonden ook stand-by in Brunssum vanwege de viering van het 50-jarig jubileum van het militaire hoofdkwartier van de NAVO.
 • De luchtmacht bewaakte het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende (NAVO)-landen verlenen vaker logistieke steun op elkaars grondgebied.
 • Defensie ondersteunde justitie door een pand bij Den Haag te doorzoeken op verborgen ruimten en bewijslast. Ook kamden zij 2 personenauto’s uit in Bleiswijk.
 • Zr.Ms. Tromp begeleidde op de Noordzee een Russisch schip door het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied.