Mariniers aan de bak in Roemenië

Meer dan 200 mariniers zijn vandaag aangekomen in Roemenië voor de grote NAVO-oefening Noble Jump. Samen met 4.000 militairen uit onder meer Groot-Brittannië, Spanje, Albanië en Roemenië trainen zij de effectiviteit van de ‘brandweer’ van de NAVO: de Very High Readiness Joint Taskforce (VJTF).

Militairen dalen een vliegtuigtrap af.
De militairen zijn geland op de Roemeense vliegbasis Sibiu.

De VJTF is het snelst inzetbare deel van de snelle reactiemacht van de NAVO en kan binnen enkele dagen naar een crisisgebied afreizen. De mariniers maken deel uit van een internationale eenheid lichte infanterie, vertelt majoor der mariniers Jort van den Berg. “We zijn mobiel, flexibel en zullen als eersten ter plekke zijn. In dat opzicht zou je ons wel een soort brandweer kunnen noemen.”

Militaire voertuigen op een treinstel.
De voertuigen gaan via het spoor naar Roemenië.

Snel en zorgvuldig

Noble Jump is een test om te zien hoe snel en zorgvuldig de militairen én hun spullen kunnen worden vervoerd en ingezet. Dat is geen makkelijke klus omdat zij van bases verspreid over Europa naar Roemenië moeten reizen. Daar aangekomen moeten de bondgenoten de komende 2 weken samenwerken tijdens diverse oefenscenario’s.

Mariniers verlaten vliegtuig op een Roemeense vliegbasis.
Mariniers bij aankomst op de Roemeense vliegbasis Sibiu.

Goederentrein

Het 11e Raiding Squadron van het Korps Mariniers is voor de VJTF uitgebreid met een mortiersectie, een snipersectie, genisten en een fire support team. Ook hebben de mariniers medische afvoercapaciteit en een logistieke ondersteuningseenheid. De voertuigen en voorraden zijn de afgelopen week met een goederentrein naar Roemenië gebracht.

Andere koers

De veiligheidssituatie in het oostelijke deel van het NAVO verdragsgebied is de afgelopen jaren aanzienlijk verslechterd. De NAVO streefde meer dan twee decennia naar een partnerschap met Rusland, gebaseerd op respect voor het internationaal recht en wederzijds vertrouwen. Rusland koos een andere koers. Ondanks dat de NAVO en Nederland er alles aan doen om in gesprek te blijven, is het wel noodzaak om ook militair te reageren op deze nieuwe veiligheidssituatie. Zo maakt de NAVO duidelijk dat een schending van het  verdragsgebied niet zal worden geaccepteerd en stelt het bondgenootschap de oostelijke NAVO-landen gerust.

Lees hier meer in de Defensiekrant van gisteren.