Vliegende wapeninstructeurs boven Nederland

Maar liefst 16 jachtvliegers opereren momenteel vanaf Vliegbasis Leeuwarden voor de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT). Deze hoogwaardige praktijktraining begon vorige week. Vliegers leren onder meer alles over de wapens aan boord en de tactieken om ze te gebruiken tijdens luchtoperaties.

Deze vliegers worden opgeleid hun kennis over te dragen op nieuwe vliegers. De FWIT-klas, die bestaat uit Belgen, Denen, Noren, Portugezen en Nederlanders, is nog niet eerder zo groot geweest. De deelnemers behoren tot de zogenoemde European Participating Air Forces, kortweg EPAF.
 

De 7 maanden durende opleiding begon 4 weken geleden met een theoriedeel. Opgedane kennis over tactieken, sensoren en wapensystemen worden nu in praktijk gebracht. Ook de C-130 Hercules transporteenheid plukt vruchten van deze FWIT. De toestellen zijn inzetbaar in gebieden met vijandelijk dreiging. De Herculesvlieger leert nu, tijdens de zogenoemde Transport Weapons Instructor Course (TWIC), hoe hij in een missiegebied vuursteun van jachtvliegtuigen kan gebruiken om zelf veilig te opereren.

 

Civiele oefenvijand

In tegenstelling tot voorheen neemt Skyline Aviation BV de rol van oefenvijand voor zijn rekening. Daardoor zijn F-16-vlieguren voor andere zaken te gebruiken. Het civiele bedrijf vliegt al 25 jaar met straalvliegtuigen en vervult speciale vliegdiensten voor de hele krijgsmacht. 

Een deel van de FWIT/TWIC nachtmissies gebeurt vanaf het Noorse Bodø om Nederland te ontzien wat geluidoverlast betreft.

De FWIT en TWIC duren tot en met 27 oktober.
Als alles volgens plan verloopt krijgen 16 jachtvliegers en 4 vliegers van een C-130 Hercules transportvliegtuig op 9 november hun blauwe wapeninstructeursbadge met bijbehorend diploma.