Herbegrafenis eerste luitenant Havelaar van Irene Brigade

Eerste luitenant Ian Jacob Havelaar is vandaag herbegraven op de begraafplaats van Colijnsplaat, de plaats waar hij sneuvelde in de nacht van 24 op 25 november 1944. Dit gebeurde op verzoek van de familie vanwege het ruimen van het familiegraf in Rotterdam. Militairen van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene begeleidden zijn stoffelijke resten.

Militairen dragen doodskist.
Militairen van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene dragen hun gesneuvelde collega naar zijn laatste rustplaats.

Havelaar was commandant van 1 van de 2 Carriertroops van de Verkenningsafdeling van de Irene Brigade. De 7 Bren Gun Carriers (licht gepantserde rupsvoertuigen) van zijn eenheid bevonden zich in Colijnsplaat.

In de nacht van 24 op 25 november 1944 kregen de geallieerden melding van een groep van 26 zwaarbewapende Duitsers die vanuit Schouwen met een bootje waren geland. Luitenant Havelaar kreeg bevel om er op af te gaan. Bij de afwateringssluis in Colijnsplaat kwamen ze de Duitsers tegen.

Ramp afgewend

Havelaar en zijn mannen naderden de Duitsers zo dicht mogelijk, verlieten hun voertuigencarriers en kropen naar de dijk. De luitenant wilde de situatie met zijn verrekijker bekijken. Toen hij zijn hoofd boven de dijk stak, werd hij onmiddellijk getroffen, door vermoedelijk, een toevalstreffer.

Na artilleriesteun door een Britse batterij gaven de Duitsers zich over. Bij de verhoren werd duidelijk welke ramp was afgewend. Met grote hoeveelheden springstof wilden ze een afwateringssluis opgeblazen. Grote delen van het eiland waren dan onder water komen te staan. Ook was de bedoeling geweest de mannelijke bevolking van Colijnsplaat samen te drijven in de kerk om die vervolgens op te blazen.

Oudere mannen met opgevouwen vlag.
De vlag die de kist bedekte is aan de nabestaanden overhandigd.

Onder grote belangstelling

Op 27 november werd hij onder grote belangstelling begraven op het plaatselijke kerkhof van Colijnsplaat. Later werd zijn stoffelijk overschot herbegraven in het familiegraf in het Rotterdamse Hillegersberg.

Nu dit familiegraf wordt geruimd is besloten om Havelaar opnieuw op het plaatselijke kerkhof van Colijnsplaat te begraven. Net als de eerste keer in 1944 waren er veel mensen bij aanwezig.