Koninklijke onderscheiding voor Australische CDS

De Australische Commandant der Strijdkrachten Air Chief Marshal Mark Binskin is commandeur in de Orde van Oranje-Nassau, met de zwaarden. Generaal Tom Middendorp reikte zijn collega de onderscheiding vandaag uit. Dat gebeurde op het ministerie van Defensie in Den Haag, in aanwezigheid van de ambassadeur van Australië.

Binskin kreeg het eremetaal onder meer voor zijn persoonlijke rol en leiderschap nadat vlucht MH17 op 17 juli 2014 was neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder hen 196 met de Nederlandse nationaliteit en 38 afkomstig uit Australië.
De Australische krijgsmacht werkte daarna intensief samen met de Nederlandse, vaak onder zware omstandigheden, om de stoffelijke resten naar Nederland te krijgen.

Luchtmaarschalk Binskin heeft zich verder vele jaren ingezet om de samenwerking tussen beide krijgsmachten op meerdere terreinen naar een hoger dek te tillen. Middendorp roemde zijn houding en uitstekende gevoel voor internationale verhoudingen.

De onderscheiding van commandeur in de Orde van Oranje-Nassau, met de zwaarden wordt slechts 1 keer per 4 tot 5 jaar uitgereikt.