Samen genieten op thuisfrontcontactdag

Zo’n 850 familieleden, geliefden en vrienden van uitgezonden militairen en de Nationale Politie kwamen vandaag op Vliegbasis Gilze-Rijen bijeen tijdens de thuisfrontcontactdag ‘We@Home’. 

Yes-R met kinderen op het podium.
Yes-R maakte samen met ruim 30 kinderen een speciale Defensie-rap.

Het is de eerste grootschalige dag voor ‘thuisfronters’ in het voorjaar. De dag stond in het teken van samen ervaringen uitwisselen en genieten van een gevarieerd entertainmentprogramma. Yes-R gaf een rap-workshop en ook ex-militair en The Voice of Holland-deelnemer Dennis Kroon trad op.

Lachende, geschminkte kindergezichtjes domineren de dag. “We hebben net geknutseld en nu gaan we ons als militair verkleden,” zegt een opgewekte moeder. De kleine Adrian van 3 jaar vermaakt zich opperbest. “Over een maand komt papa weer thuis, dan gaan we hem in Den Helder ophalen.” Net als vele andere gezinnen onderhouden ze vooral contact via WhatsApp. Maar ook bellen, soms met videoverbinding, doen ze met enige regelmaat.  

Volwassenen en kinderen knutselen aan een hele grote tafel.
Samen knutselen voor papa of mama op uitzending.

Knuffelen en stoeien

 “De dag is super goed georganiseerd,” vinden de tienerzussen Birgit en Kirsten. Ze eten en drinken wat, gaan her en der op de foto tegen een stoere of grappige achtergrond en genieten van de optredens. Over 2 weken komt hun vader weer thuis. “Eindelijk. We missen het knuffelen en stoeien. En zelfs zijn irritante eigenschap dat hij zich altijd overal mee bemoeit, hahaha.”

Tienerzussen hangen onder heli op foto thuisfrontcontactdag.
Tienerzussen Birgit en Kirsten maakten voor hun vader een grappige foto.

Speciale Defensie-rap

Behalve veel doe-dingen, kunnen bezoekers onder meer een F-16-jachtvliegtuig, Cougar-transporthelikopter en brandweerauto van dichtbij bekijken. Tussendoor zijn er live-optredens van de Koninklijke Landmachtkapel Fanfare Bereden Wapens, showband Sèz-You, ex-militair en The Voice of Holland-deelnemer Dennis Kroon en Yes-R. Die laatste maakte samen met ruim 30 kinderen een speciale Defensie-rap. Met overgave en vol trots sloten ze samen voor een volle ‘concert’-hangaar de dag af. 

Mooie aanvulling

“Deze lente-editie is een mooie aanvulling op de jaarlijkse Missie MAX-dag in het najaar,” denkt plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer. “Misschien maken we er een jaarlijks evenement van.”