Meiden mee naar zee

Meer dan 150 meiden in de leeftijd van 15 tot en met 28 jaar hebben vandaag meegevaren aan boord van het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam. Tijdens deze jaarlijkse Meidenvaardag maakten de jonge vrouwen kennis met de Koninklijke Marine, inclusief de traditionele rijstmaaltijd, oftewel ‘Blauwe Hap’.

Meisjes aan boord van marineschip kijken naar helikopter in de lucht.

Meisjes fotograferen een NH90.

Rondleidingen en gesprekken met vooral vrouwelijke bemanningsleden gaven de dames een beeld van het werken en leven bij Defensie in het algemeen en aan boord van een marineschip in het bijzonder. Ook vonden er stoere demonstraties plaats, zoals van een NH90-maritieme gevechtshelikopter en een snelle motorboot van het type FRISC.

Kijkje in de keuken

“Met deze Meidenvaardag willen we vrouwen interesseren in het werk van Defensie. Deze dag is een mooie gelegenheid om ze een kijkje in de keuken te geven”, zegt amfibisch operatieofficier majoor der mariniers Peter de Vreng.

Geneeskundestudente Marlette (21) raakte overtuigd: “Ik wil graag bij Defensie aan de slag als militair arts; dat is een mooie toevoeging aan mijn loopbaan, straks.” De opa van HAVO 5-leerling Amber (17) was marineman. “Ik wil na mijn examen ook gaan varen bij de marine en ervaren hoe het leven aan boord is”, zo reageerde zij.

Bezoeksters krijgen uitleg aan boord van de Rotterdam.

Bezoeksters van de Rotterdam krijgen uitleg over het leven en werken aan boord van een marineschip.

Vrijheid vinden

HBO-studente Kim (21) was erbij omdat zij ‘vrijheid wil vinden bij de marine’: “Daarbij houd ik veel van het water; ik zeil al van kleins af aan.” HAVO-leerling Jaimy (17) voer mee om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. “En dan wil ik straks veel van de wereld gaan zien met de marine.”

Defensie wil een afspiegeling zijn van de samenleving, dus zijn meer vrouwen welkom. Het percentage vrouwen bij Defensie schommelt nu rond 10%.