Weekoverzicht Defensieoperaties

Zr.Ms. Van Amstel onderschepte in het Caribisch gebied opnieuw partijen drugs, totaal 1.100 kilo. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 25 april tot 2 mei.

Go fast via nachtzichtkijker.

De tot stoppen gedwongen go-fast, gezien door een nachtzichtkijker.

Het ging om de 3e en 4e vangst in april. Bij de laatste actie werd vanuit de boordhelikopter op de motor van een smokkelvaartuig geschoten.

Strijd tegen ISIS

Door luchtaanvallen van de anti-ISIS-coalitie in Irak en Syrië kwamen ten minste 352 burgers om het leven, sinds de operatie in 2014 begon. Dit gebeurde ondanks alle mogelijke voorzorgsmaatregelen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte de getallen bekend.

Afghanistan

Op Camp Marmal was er een oefening om alle procedures bij een alarm te trainen. Alle landen  gelegerd op het kamp namen deel.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt hierbij gewerkt om het Afghaanse veiligheidsapparaat te verstevigen.
 

3 legervoertuigen rijden de poort uit in Mali.

Patrouille rijdt kamp af in Mali (januari 2017).

Lopende operaties buitenland:

 • Nederlandse militairen trainden samen met partnerlanden Peshmerga-strijders in de buurt van het Iraakse Erbil. Het ging bijvoorbeeld om het juist handelen tijdens gevechtssituaties, explosievenherkenning en schietvaardigheid.
 • De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon verzamelde inlichtingen in Mali.
 • Nederland levert een bijdrage aan de enhanced Forward Presence vanuit Rukla in Litouwen. Deze versterkte militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen. Op defensie.nl staat een weblog van hierheen uitgezonden militairen.
 • Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen patrouilleerden in het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen, dat zij tot en met april bewaakten.
 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakte Belgische F-16’s, die in het Midden-Oosten zijn gestationeerd. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer en dragen zo bij aan de vliegveiligheid in de regio.
 • Nederlandse militairen helpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nóg 10 Europese landen deel. EUTM-S traint jaarlijks een Somalisch bataljon.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië.

Lopende operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De explosievenruimers stonden op Koningsdag ook paraat in Tilburg. Dit vanwege het bezoek van de Koninklijke familie aan deze stad.
 • De luchtmacht stelde op Koningsdag  het heliplatform en diverse ruimten op   Vliegbasis Gilze-Rijen beschikbaar. Het krijgsmachtdeel ondersteunde zo de politie.
 • De luchtmacht bewaakte het Joint Force Command te Brunssum. Het gebeurt vaker dat (NAVO)-landen elkaar ondersteunen op het grondgebied van een partner. In dit geval dus bij het Limburgse NAVO-hoofdkwartier.  
 • Defensie ondersteunde justitie bij het doorzoeken van panden bij Leeuwarden en Maasdijk.
 • Marineduikers voerde een bomcheck uit bij de Vlothavenkade in Amsterdam. Dat gebeurde voor een bezoek van de Amerikaanse torpedobootjager USS Carney.