Nederlandse militairen bieden medische hulp na aanslag in Afghanistan

Bij een aanval van de Taliban gisteren op een basis van het Afghaanse leger in de noordelijke provincie Balkh zijn geen Nederlandse militairen betrokken geraakt. Ten tijde van de aanval waren wel 3 Nederlandse militairen op de basis aanwezig. Zij waren daar aanwezig als Medisch Team ter ondersteuning van de overige militairen van de NAVO-missie Resolute Support. Na de aanval hebben zij medische steun verleend aan enkele Afghaanse militairen die daarna per helikopter zijn afgevoerd. De 3 Nederlandse militairen zijn niet in gevaar geweest en niet betrokken geweest bij gevechtshandelingen. Zij verblijven op een extra beveiligd deel van de basis.

Resolute Support

Nederlandse militairen leveren sinds 2002 een bijdrage aan de veiligheid in Afghanistan. Momenteel levert Nederland 100 militairen ten behoeve van de NAVO-missie Resolute Support. Deze missie startte in 2015 en volgde op de International Security and Assistance Force (ISAF) missie. Het doel van Resolute Support is de Afghaanse veiligheidsinstituties, strijdkrachten en politie verder op te bouwen, versterken en ondersteunen door middel van training en advies. Op deze wijze worden zij in staat gesteld om op lange termijn zelfstandig zorg te dragen voor hun eigen veiligheid en te voorkomen dat Afghanistan weer een vrijhaven wordt voor terroristen. Het verder opbouwen van leger en politie is een voorwaarde voor het herstel van de rechtsstaat in Afghanistan.

Nederlandse bijdrage

Het merendeel van de Nederlandse militairen opereert in het noorden van het land, vanaf de basis Mazar-e-Sharif. De missie in de noordelijke regio van Afghanistan staat onder leiding van Duitsland. De Nederlandse bijdrage bestaat uit adviseurs, medisch personeel, een transporteenheid inclusief beveiliging, een logistieke eenheid en stafofficieren. Naast Mazar-e-Sharif zijn ook enkele militairen actief in verschillende staffuncties op het hoofdkwartier in Kabul. Het Nederlandse mandaat loopt nog tot 31 december 2017.