Minister en CDS bezoeken Nederlandse militairen in onrustig Afghanistan

Het was waarschijnlijk de laatste keer dat ze samen het land aandeden in hun huidige functies. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp bezochten de afgelopen 2 dagen de Nederlandse militairen in Afghanistan.

Minister Hennis en generaal Middendorp spreken met militairen.

Minister Hennis en generaal Middendorp spraken uitgebreid met de aanwezige militairen.

Het tweetal bracht onder meer een bezoek aan Mazar-e-Sharif. Hier zit het merendeel van de ongeveer 100 Nederlanders die bijdragen aan de NAVO operatie Resolute Support. De delegatie werd bijgepraat over de Nederlandse inzet en de situatie in het Aziatische land. De Afghaanse diensten zorgen nu al enkele jaren voor hun eigen veiligheid, maar de  veiligheidssituatie blijft sterk onder druk staan door offensieven van opstandelingen.

Binnenkort discussie over versterking

Tijdens de Warschau-top van 8 en 9 juli 2016 concludeerde de NAVO dat internationale hulp nodig blijft om de veiligheidssituatie te garanderen. Daarom is besloten de huidige fase van de missie te verlengen. Hennis en Middendorp spraken in Kabul met de Afghaanse minister Amrullah Saleh, verantwoordelijk voor de hervormingen van de veiligheidsinstituties en met Commandant Resolute Support generaal John Nicholson.

Die laatste vroeg het Amerikaanse congres onlangs om een troepenverhoging van 3.000 tot 4.000 militairen. De huidige omvang is zo’n 12.000. Zijn speerpunten zijn het uitbouwen van de Afghaanse special forces en de luchtmacht. Zo kan om sneller en gerichter worden ingespeeld op dreigingen. Ook riep hij op om de huidige trainings-, advies- en bijstandsactiviteiten uit te breiden naar lagere niveaus.

Minister Hennis-Plasschaert en generaal Middendorp tussen militairen.

Minister Hennis-Plasschaert en generaal Middendorp.

Serieus bekijken

Hennis: "De Afghanen dragen pas sinds 2015 de volledige verantwoordelijkheid voor hun eigen veiligheid, maar daar hebben ze onze hulp nog langer bij nodig. We moeten niet teveel met onze westerse bril naar het land kijken, dit is een kwestie van lange adem. Een veiliger en stabieler Afghanistan is in ons aller belang.”

Samen met Duitsland

De minister bracht in herinnering dat de Nederlandse inzet sterk samenhangt met die van de Duitsers. In Mazar-e-Sharif werken de 2 landen nauw samen, onder Duitse leiding. Duitsland  heeft aangegeven veel belang te hechten aan de Nederlandse bijdrage. Naar verwachting komt de missie in Afghanistan, in het kader van burden sharing en counter terrorism, ook aan bod komen tijdens de speciale NAVO-bijeenkomst eind mei.

Beter dan 15 jaar geleden

Generaal Middendorp vervulde zelf meerdere missies in Afghanistan, onder meer als commandant van de toenmalige Nederlandse Task Force Uruzgan. "We zijn van ver gekomen en het is goed te zien dat het Afghaanse leger en politie nu zelf voor hun veiligheid zorgen. Er is nog een lange weg te gaan en de veiligheidssituatie staat onder druk, maar Afghanistan staat er beter voor dan 15 jaar geleden. Nederland heeft hier een belangrijke rol bij gespeeld en daar mogen we trots op zijn. Dat geldt ook voor de huidige adviesrol."