Weekoverzicht Defensieoperaties

Een C-17 Globemaster bracht de laatste van 3 Chinook-transporthelikopters vanuit Mali terug naar Nederland. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 11 tot 18 april.

Chinook wordt in vliegtuigruim gereden

De Chinook wordt in Mali de C-17 ingereden.

De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon verzamelde inlichtingen in Mali.

Irak

Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers trainden samen met partnerlanden Peshmerga in de buurt van Erbil. De Irakese genisten die door de Nederlanders zijn opgeleid, bleken succesvol in de strijd rond Mosul. Zij ruimden enorme hoeveelheden geïmproviseerde explosieven (IED’s) geplaatst door terreurorganisatie ISIS. Met het train- the-trainer-programma leert het Irakese kader zelf collega’s te trainen.

2 Peshmerga schieten onder toeziend oog Nederlandse instructeur.

Peshmerga trainen onder toeziend oog Nederlandse instructeur (november 2016).

Afghanistan

Nederlandse militairen woonden een internationale herdenking bij op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif. De plechtigheid was oorspronkelijk een eerbetoon aan gesneuvelde Duitse militairen in de provincie Balkh. De laatste jaren worden alle gesneuvelden in deze provincie herdacht.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt hierbij gewerkt om het Afghaanse veiligheidsapparaat te verstevigen.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederland levert een bijdrage aan de enhanced Forward Presence vanuit Rukla in Litouwen. Deze versterkte militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen. Op defensie.nl staat een weblog van hierheen uitgezonden militairen.
 • Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen patrouilleerden in het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen, dat zij tot en met deze maand bewaken.
 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakte Belgische F-16’s, die in het Midden-Oosten zijn gestationeerd. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer en dragen zo bij aan de vliegveiligheid in de regio.
 • Nederlandse militairen helpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nóg 10 Europese landen deel. EUTM-S traint jaarlijks een Somalisch bataljon.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
 • Zr. Ms. Van Amstel onderschepte bij verschillende acties in het Caribisch gebied 2 partijen drugs. Het ging om totaal 700 kilo. Het multipurposefregat voert in de West kustwachttaken en counterdrugsoperaties uit.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgden Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda.
Gecontroleerde ontploffing bom op het strand.

Gecontroleerde ontploffing vliegtuigbom uit Tweede Wereldoorlog (oktober 2015).

Lopende operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 60 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Defensieduikers assisteerden de politie bij het zoeken naar en bergen van een stoffelijk overschot bij Rotterdam.
 • Defensie ondersteunde de autoriteiten op Sint-Maarten. Mariniers doorzochten een deel van de Point Blanche-gevangenis op het eiland.