Landmacht zet in Litouwen alle zeilen bij (video)

De multinationale battlegroup in Litouwen is op een haar na compleet. Ook Nederland levert met een compagnie van de landmacht een bijdrage. Gezamenlijk vormen de militairen, onder de noemer enhanced Forward Presence (eFP), een troepenmacht aan de oostgrens van het NAVO-grondgebied.

Militair werkt aan stalen poot van overspanning.
Een militair van 105 Geniecompagnie Waterbouw werkt aan de overkapping voor voertuigen.

Duitse, Belgische en Nederlandse militairen zijn inmiddels geacclimatiseerd. Het wachten is alleen nog op de Noren, die medio mei in Rukla worden verwacht.

Militairen van 105 Geniecompagnie Waterbouw zijn inmiddels al langer dan een maand aan de slag om overkappingen voor voertuigen, zoals CV90, Boxer, YPR en Leopard, van de battlegroup uit de grond te stampen. De stalen constructies staan inmiddels. Deze week regelden de genisten ook elektriciteit en installeerden droge luchtsystemen. Ideaal, zeker gezien het feit dat het in dit deel van Litouwen nog steeds bij tijd en wijle sneeuwt.

Genietaakteam bouwt onderkomens voor voertuigen in Rukla

Leopard-tank rijdt op oefenterrein.
Een Duitse Leopard A6.

Uitdagende ritten

Ook 'de logistiek' is bijna compleet. Tweede luitenant Esther, verantwoordelijk voor onder meer de verplaatsingen van zowel Nederlandse als Belgische vrachtwagens, wacht enkel nog op 18 Noorse collega’s. "Die nemen ook 8 Scania’s mee. Als zij over een maand binnen zijn, is mijn eenheid gevuld", aldus de Nederlandse officier. De ritten in de Baltische staat Litouwen zijn uitdagend. Op de eerste plaats zijn de wegen niet overal kuilenvrij. Op de tweede plaats is de chauffeurs op het hart gedrukt niet te dicht in de buurt van de Russische grens te komen.

Militairen bij stafkaart.
Multi-nationaal overleg bij de stafkaart.

Multinationaal trainen

Als de battlegroup straks gevuld is, wordt er multinationaal getraind in oefengebied Pabrabe. Plaatsvervangend commandant majoor Ruud Lenoir: "De battlegroup, ingebed in de Litouwse brigade Iron Wolf, is bezig met opbouw en gewenning. We zijn hier al met 800 militairen, terwijl de infra nog niet is berekend op dat aantal. Er moeten nog parkeerplaatsen komen, munitieopslag en meer legering. De kazerne ziet er elke week anders uit. Toch kan mijn battlegroup zich niet de luxe veroorloven alleen maar dáármee bezig te zijn. We moeten trainen en daar zijn we op alle fronten mee bezig. Op de eerste plaats elke compagnie voor zich, maar ook geïntegreerd met de Litouwse eenheden. Ten tweede op tactisch stafniveau met de staf van Iron Wolf. Daarnaast bereiden we grote oefeningen in mei en juni voor, dus het is zelfs nu al alle zeilen bij."

De eenheid die de Koninklijke Landmacht onder meer levert is de Alpha-compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Johan Willem Friso.