Landmachtcommandanten bijeen voor betere samenwerking

“Met mijn bureaustoel reed ik langs 5 verschillende computerschermen die allemaal een deel van het operationele plaatje lieten zien.” Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vertelde gisteren hoe hij als commandant Task Force Uruzgan in 2009 nauw samenwerkte met 9 verschillende landen. Die gebruikten destijds verschillende communicatiesystemen die niet (makkelijk) met elkaar konden communiceren.

Leopard 2A6-gevechtstank tijdens oefening Bison Drawsko. Hierbij moesten verschillende internationale landmachteenheden nauw met elkaar samenwerken.

Leopard 2A6-gevechtstank tijdens Bison Drawsko. Tijdens deze internationale oefening moesten verschillende landmachteenheden nauw met elkaar samenwerken.

Middendorp zei dit tijdens de zojuist afgesloten 3-daagse Finabel-conferentie in Soest. Onder zijn gehoor bevonden zich 22 (plaatsvervangend) Europese landmachtcommandanten. Finabel is een overlegorgaan voor het verbeteren van de samenwerking tussen Europese landmachten. Het thema was interoperabiliteit. Dat heeft betrekking op het afstemmen van procedures, (trainings)standaarden en doctrines. Ook gaat het over het aanschaffen van hetzelfde materieel en de uitwisselbaarheid van en het communiceren tussen (wapen)systemen.

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen blikte als gastheer tevreden terug. “De deelnemers zien steeds meer de noodzaak en urgentie van Europees samenwerken en het streven naar maximale interoperabiliteit.”

Belangrijk

Middendorp illustreerde het belang van interoperabiliteit aan de hand van verschillende voorbeelden. Zo ontbreken bij gezamenlijke inzet nog vaak de zogenoemde blue force trackers. Hiermee ziet een commandant in 1 overzicht alle militairen van een eenheid, ook als die van verschillende nationaliteiten zijn. “Dat is belangrijk en technisch kan het, maar dan moeten we wel over hetzelfde materieel beschikken. En van de NH90-helikopter hebben de Europese gebruikers zoveel verschillende types en uitvoeringen, dat materiele en personele samenwerking erg lastig is geworden. Dat moeten we veranderen”, zei Middendorp.

Veel verbeterd

Toch is er volgens hem al veel verbeterd. “Gelukkig bewegen we naar steeds meer NAVO-standaardisatie. Op het gebied van munitie, brandstof, medische middelen, communicatie, processen en doctrine. Het voelt alsof we het schip nu langzaam een andere kant opdraaien. Als een reusachtige olietanker. Maar we zijn er nog niet.”

Hij noemde een aantal mooie samenwerkingsvoorbeelden die ook de interoperabiliteit een enorme impuls hebben gegeven. Zoals de verregaande integratie van de Nederlandse en Belgische marine, het Duits-Nederlandse legerkorps, het European Air Transport Command in Eindhoven, en het MRTT-project (multi role tanker transport) voor transportvliegtuigen en tanken in de lucht.

Vrede door samenhang

Middendorp wees de aanwezigen erop dat de meeste van de hier vertegenwoordigde landen oorlogen met elkaar hebben uitgevochten. “We hebben geleerd om verschillen te overbruggen en te bouwen aan samenhang. Die cohesie is min of meer het middelpunt van onze vrede en veiligheid. Cohesie is gebouwd op vriendschap, bereidwilligheid en wederzijds vertrouwen. Cohesie ontstaat door training en het gezamenlijk opereren. En cohesie is mogelijk door interoperabiliteit,” aldus Middendorp.

Dat de vele nieuwe bedreigingen het belang van nog meer samenwerking en interoperabiliteit alleen maar vergroten, spreekt volgens hem voor zich.

Finabel

Finabel werd in 1953 opgericht door Frankrijk, Italië, Nederland, Belgie en Luxemburg. De naam is een samenstelling van de 1e  letters van de 1e lidstaten. Het is de oudste militaire organisatie voor samenwerking tussen Europese landmachten.