Minister en CDS bezoeken militairen in Litouwen (video)

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp bezochten vandaag voor het eerst de 270 Nederlandse militairen in Rukla, Litouwen. Samen met de Litouwse minister van Defensie, Raimundas Karoblis, woonden ze een multinationale demonstratie bij op een nabij gelegen oefenterrein en spraken uitgebreid met militairen.

“De aan Rusland grenzende landen voelen de dreiging iedere dag. Met de NAVO-presentie ter plaatse beschermen we het verdragsgebied, tonen we ons solidair en stellen we de Litouwers gerust”, aldus minister Hennis-Plasschaert.

Multinationale battlegroup

Eind maart vertrok de versterkte A-compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Johan Willem Friso uit Havelte naar Rukla om zich bij de multinationale battlegroup – onder leiding van Duitsland – te voegen. Ook België, Luxemburg en Noorwegen leveren bijdragen aan deze eenheid. Generaal Middendorp: “We oefenen hier met onze partners, en wel zodanig dat het goed zichtbaar is voor de bevolking en het buurland. Wat me opvalt, is dat ondanks dat de eenheid hier nog maar kort is, ze de veren al hebben geschud. Er zijn heel snel goede banden ontstaan met de partnereenheden. Als je ziet hoe vloeiend het nu al gaat, smaakt dat naar meer en zie ik uit naar de verdere samenwerking.”

Veranderde veiligheidssituatie

Na de annexatie van de Krim en de Russische inmenging in het oosten van Oekraïne heeft de NAVO maatregelen genomen om zich aan te passen aan de veranderde veiligheidssituatie. In 2014 werd eerst de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) opgericht en de NATO Response Force uitgebreid. Tijdens de NAVO-top in Warschau in 2016 besloten de NAVO tot een vooruitgeschoven aanwezigheid in de 3 Baltische staten en Polen, waarvan de battlegroup in Litouwen deel uitmaakt. 

Minister Hennis wandelt met de Duitse commandant langs militairen en voertuigen.
Minister Hennis maakt met de Duitse commandant een ronde langs de troepen.

NAVO-aanwezigheid

De NAVO-aanwezigheid telt 4 multinationale battlegroups. Behalve Litouwen zijn ze gestationeerd in Estland, Letland en Polen. De troepen komen uit 18 landen en wisselen elkaar af. De NAVO bewaakt ook het luchtruim van de Baltische staten, de zogeheten Baltic Air Policing. Nederland levert van januari tot april 2017 4 F-16’s voor deze taak. Deze gevechtsvliegtuigen opereren vanaf de militaire basis Siauliai in Litouwen.

Video: minister en CDS bij multinationale demonstratie