Oud-topman KLM krijgt Generaal Snijders Eremedaille

‘Peter Hartman. Intens betrokken en bevlogen bestuurder van de Nederlandse luchtvaart.’ Zo luidt de inscriptie van de Generaal Snijders Eremedaille in goud die minister Jeanine Hennis-Plasschaert hem vandaag overhandigde in Noordwijk. Hartman was van april 2007 tot en met juni 2013 topman bij de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM).

Hij kreeg de onderscheiding volgens de jury als erkenning voor ‘zijn onvolprezen toewijding en de inspirerende vastberadenheid waarmee hij zich voor de Nederlandse lucht- en ruimtevaart heeft ingezet’. Hij deed dat in het bijzonder door de KLM succesvol te leiden tijdens de economische crisis.

Moeilijke periode

De minister maakte een vergelijking met generaal Snijders, naar wie de onderscheiding vernoemd is. Hij stond ook in een moeilijke periode aan het hoofd van de Nederlandse krijgsmacht, de Eerste Wereldoorlog. Hennis: “Ook u heeft altijd gewerkt vanuit een groot plichtsbesef, een hart voor de zaak en met een tomeloze inzet. U zette alles op alles om de KLM door deze moeilijke periode heen te loodsen.”

Veiligheidsniveau KLM ongeëvenaard

Desondanks deed Hartman nooit enige concessie aan de veiligheid. “Hierdoor is het veiligheidsniveau bij de KLM anno 2017 ongeëvenaard. Bovendien heeft u ervoor gezorgd dat niet alleen de identiteit van KLM maar ook de arbeidsplaatsen behouden bleven bij de fusie met Air France”, zo zei Hennis.

Investeren in mensen

Ook prees de bewindsvrouw het feit dat Hartman bleef investeren in mensen, ondanks de crisis. “Natuurlijk kun je jezelf op zo’n moment afvragen of dat wijsheid is en of je niet hard moet saneren. Maar uw credo was ‘We keep the family together’.” Wel nam Hartman een aantal onconventionele maatregelen. Zo gaf hij piloten een grondfunctie.

Hele sector in de schijnwerpers

Hennis: “Maar met een onderscheiding als deze zetten we niet alleen een specifiek persoon in de schijnwerpers, maar de gehele Nederlandse luchtvaartsector. Die staat goed aangeschreven en de bijdrage aan de Nederlandse economie is groots, bijvoorbeeld op het terrein van ontwikkeling en innovatie. De sector genereert ook veel werkgelegenheid.”

Generaal Snijders Eremedaille

De Generaal C.J. Snijders Eremedaille in goud werd in 1932 voor het eerst toegekend aan generaal Snijders, die als de voorvechter van de Nederlandse militaire- en burgerluchtvaart wordt beschouwd. Sindsdien heeft een klein aantal Nederlanders met zeer grote verdiensten voor de Nederlandse lucht- en ruimtevaart deze prestigieuze medaille ontvangen. Onder hen zijn onder meer prins Bernhard, Albert Plesman en Wubbo Ockels.