Jubileumboek ‘Traditie en vernieuwing’ voor minister

"Dit boek laat de lezer kennismaken met de grote variëteit en rijkdom van de Nederlandse militaire geschiedenis. Die geschiedenis laat ons nooit los, maar blijft ons fascineren. Het is geweldig dat uw vereniging het verhaal van ons militair verleden vertelt en verbeeldt. Die geschiedenis doet er toe."

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert zei dat vanmiddag toen zij het boek 'Traditie en vernieuwing' in ontvangst nam. Het is de jubileumuitgave van de Nederlandse Vereniging voor Militaire Historie (NVMH) en bevat gevarieerde artikelen met de Nederlandse militaire geschiedenis als gemene deler.

50 jaar

De NVMH bestond in 2016 halve eeuw. Tijdens het jubileumsymposium verzorgden militair historici presentaties, die de basis vormden voor het boek. hiermee wil de vereniging uitdragen dat de Nederlandse militaire geschiedenis rijkgeschakeerd en prikkelend is.

Het boek telt naast bijdragen over de geschiedenis van de vereniging een tiental artikelen over uiteenlopende militair-historische onderwerpen zoals:

  • de rol van de Nederlandse krijgsmacht in de oorlog van 1793-1795,
  • de marine en het slavernijprobleem in de 19e eeuw,
  • het belang van militaire prentbriefkaarten in de Eerste Wereldoorlog,
  • het geschiedenisonderwijs voor officieren,
  • de inzet van de Royal Air Force tijdens de Slag om de Schelde (1944),
  • de oorsprong van het NAVO-planningsproces en het onverwoestbare geloof van militairen in technologie.

Voltooid verleden tijd

"Oorlog blijft vragen oproepen en tot emoties leiden, ook nadat de vrede is getekend. Niet voor niets heeft de krijgsmacht zo’n bijzondere band met haar eigen geschiedenis. Die geschiedenis wil namelijk nooit echt voltooid verleden tijd worden. Die geschiedenis blijft ons achtervolgen en bezighouden", aldus Hennis.

'Traditie en Vernieuwing: jubileumboek ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van 'Mars et Historia'; verscheen onder redactie van L. Brama en E. Coumans. Het is uitgegeven door Mars et Historia, telt 196 pagina's en kost € 30, inclusief verzendkosten. ISBN: 9789090300559 (hardcover).