Weekoverzicht Defensieoperaties

Luitenant-kolonel Henk Ouwehand is de nieuwe Senior National Representative (SNR) in Erbil, Irak. Hij nam de functie over van ranggenoot Nico Boom. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 28 maart tot 4 april.

De vertrekkend SNR stond stil bij de goede naam die de Nederlandse militairen in Erbil hebben opgebouwd. Dat danken zij volgens Boom aan de professionele trainingen aan Peshmerga-strijders en de samenwerking met internationale partners.

Militairen in Irak met metaaldetector.
Peshmerga krijgen les in opsporen IED's.

IED's opsporen

Ook afgelopen week trainden de Nederlanders samen met partnerlanden Peshmerga in de buurt van Erbil. Het ging onder meer om het handelen tijdens gevechtssituaties, explosievenherkenning en schietvaardigheid.

Het geniedetachement van de Capacity Building Mission Iraq rondde een detect and defeat-cursus af met een eindoefening. Op 1 na slaagden alle cursisten. Militairen van 412 Pantsergeniecompagnie en assault engineers van het Korps Mariniers leerden Peshmerga IED’s op te sporen en onschadelijk te maken.

Afghanistan

Na een ongeluk op de militaire basis in Mazar-e-Sharif was er dankzij goede procedures snel geneeskundige hulp ter plaatste. 4 militairen van Resolute Support raakten gewond nadat het voertuig waarin zij zaten over de kop sloeg. Een Nederlands-Duitse eenheid (mobile medical platoon) van de multinationale Patient Evacuation Coördination Cell assisteerde. Die stabiliseerde de gewonden en bracht hen naar het internationaal militaire hospitaal (Role 2), waar het personeel al paraat stond. Alle slachtoffers maken het inmiddels goed.

Nederland neemt met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel werken Nederlandse militairen aan de versteviging van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Militair verpleegkundige met zak bloedplasma in Afghanistan.
Bloedbank in Role2 hospitaal in Afghanistan (augustus 2016).

Lopende operaties buitenland:

 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakte Belgische F-16’s in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon verzamelde inlichtingen in de omgeving van het Malinese Gao en Timboektoe.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer en dragen zo bij aan de vliegveiligheid in de regio.
 • Nederlandse militairen helpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nóg 10 Europese landen deel. EUTM-S traint jaarlijks een Somalisch bataljon.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
 • Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen patrouilleerden in het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen, dat zij tot en met deze maand bewaken.
 • Zr.Ms. Van Amstel dient in het Caribisch gebied als stationsschip. Het multipurposefregat voerde daar kustwachttaken en counterdrugsoperaties uit.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgden Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda.
Militairen in Malinees landschap op patrouille.
Op patrouille in omgeving Gao, Mali (januari 2017).

Operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 40 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Defensie doorzocht een aantal gebouwen op verborgen ruimten ter ondersteuning van onderzoek van de Belastingdienst.
 • De luchtmacht heeft de bewaking op zich genomen van het militaire hoofdkwartier van de NAVO, het Joint Force Command te Brunssum. Dit gebeurt in het kader van Host Nation Support. Hierbij verlenen bevriende (NAVO)-landen elkaar logistieke steun bij operaties op elkaar grondgebied.