Hoofdmacht naar Litouwen

De hoofdmacht van de Nederlandse militairen voor de zogeheten enhanced Forward Presence (eFP) van de NAVO in Litouwen is vanmorgen vertrokken. Meer dan 100 militairen stapten op Vliegbasis Eindhoven in het vliegtuig.

Militairen op vliegveld.
De militairen vertrokken vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Litouwen.

De Nederlandse eenheid maakt in 2017 deel uit van de versterkte militaire aanwezigheid in Litouwen. Met het sturen van deze troepen onderstreept de NAVO de solidariteit met de Baltische staten en Polen. Het zware Nederlandse materieel, zoals Boxer-pantserwielvoertuigen, CV90-infanteriegevechtsvoertuigen, vrachtwagens en containers is dinsdag aangekomen in de haven van het Litouwse Klaipeda. In totaal levert Nederland 270 militairen.

Multinationale bataljons

De zogeheten eFP bestaat uit 4 multinationale bataljons. De militairen zijn afkomstig uit verschillende NAVO-landen. De bataljons worden gestationeerd in Polen, Estland, Letland en Litouwen. Het multinationale bataljon waarvan de Nederlandse eenheid deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en heeft Rukla als thuisbasis. Ook eenheden van Noorwegen maken er deel van uit. België verzorgt het transport.

Militaire voertuigen rijden schip in.
Eerder deze maand gingen de voertuigen per schip naar Litouwen.

Door het zorgwekkende optreden van Rusland, besloot de NAVO vorig jaar juli tot het sturen van extra militairen naar de Europese oostgrens. De NAVO wil met deze maatregelen schending van het NAVO-verdragsgebied voorkomen en de bondgenoten in het oosten van Europa geruststellen. Op dit moment zijn 18 landen onderdeel van de eFP.

De maatregelen zijn niet alleen defensief, proportioneel en in lijn met internationale afspraken, maar tonen ook de solidariteit binnen de NAVO.