Diversiteit troef bij 3e Nacht van de Militaire Muziek

Maar liefst 34 optredens op 7 podia waren afgelopen weekend te bewonderen tijdens de 3e editie van de Nacht van de Militaire Muziek. In het Nationaal Militair Museum was voor ieder wat wils: marsmuziek, big band, klassieke muziek en popmuziek.

Optreden militair muziekorkest.
Beeld: Manschot Grafimedia

Dankzij een nieuwe Big Band-tent konden 2.000 bezoekers van het festival genieten. Oud-generaals met een muzikaal hart verzorgden de presentatie. “Geweldig om bij dit festival te zijn”, aldus voormalig commandant luchtstrijdkrachten luitenant-generaal buiten dienst Jac Jansen.

De dirigenten van de militaire orkesten en museumdirecteur Hedwig Saam gingen deze editie uit van het gedachtegoed van het museum. Hiervoor maakten ze al in september vorig jaar plannen om met muziek de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst te belichten.

Optreden militair muziekorkest.
Beeld: Manschot Grafimedia.

Bijzondere samenwerkingen

Het resultaat was onder meer een voorstelling in samenwerking met 11 Luchtmobiele Brigade. Hierbij werden beelden van hoogtepunten uit het 25-jarig bestaan ondersteund door muziek en abseilende militairen. Het Fanfare Korps Nationale Reserve speelde met cabaretier Vincent Bijlo een voorstelling waarbij hij met humor de geschiedenis van de militaire muziek uitlegde. Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers speelden muziek uit de tijd dat instrumenten een signaalfunctie hadden.

Schindler’s List

Herman van Veen adviseerde Saam vooral de menselijke kant te belichten tijdens het festival. De mens die moet strijden voor een land of systeem. De mens die slachtoffer is van oorlog en geweld. Dit resulteerde onder meer in een uitvoering van Schindler’s List, uitgevoerd door blazers van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en strijkers van het Harlekijn Klein Kamerorkest.

Djenghis Khan

Het museumthema Djenghis Khan was ook tijdens de Nacht van de Militaire Muziek te horen. Een bugelkwintet speelde “Pax Mongolica”, een nieuw werk van de jonge veelbelovende componist Zoran Rosendahl.

De 4e editie van de Nacht van de Militaire Muziek is 17 maart 2018.