Eer voor Irak- en Afghanistan-militairen

"Aangetreden militairen, U allen blonk uit in flexibiliteit, professionaliteit en samenwerking. A job well done." Zo complimenteerde Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp meer dan 200 militairen die in Irak en Afghanistan dienden. Vandaag reikte hij hen in Steenwijk de Herinneringsmedaille Internationale Missies uit.

Militairen ontvangen een medaille.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen reiken medailles uit.

"Mannen en vrouwen, u heeft allemaal uw land gediend. In beide missies hebben we niet direct te maken met gevechtsacties, maar dat maakt ze niet minder lastig. Je moet immers altijd alert zijn,  mocht er wat gebeuren. En als er wat gebeurt, moet je die knop ook in je hoofd om kunnen zetten", aldus Middendorp. Kern van beide missies is volgens hem het brengen van veiligheid en stabiliteit.

Irak

In Irak steunen de Nederlandse militairen met de internationale coalitie, Iraakse en Koerdische strijders. "Zij bevrijden hun land van de wreedheden van ISIS en kunnen zo hun land weer veilig en stabiel maken. Dat helpt ons hier ook. ISIS raakt immers ook onze samenleving en rechtstaat. De aanslagen in onze Europese steden en het gevaar van terugkerende strijders, zijn hiervan voorbeelden", aldus Middendorp.

"U leerde Koerdische strijders essentiële skills en drills, zoals het opereren onder vijandelijk vuur en het met dekkingsvuur weer terugpakken van het initiatief. En u leerde hen basisvaardigheden zoals gericht schieten, wonden verzorgen, of explosieven onschadelijk te maken. Want ook die lessen zijn daar van levensbelang."

Nederlandse militair in overleg met Afghanen.

Een Nederlands militair adviseur voor Resolute Support in overleg met Afghanen (september 2015).

Afghanistan

In Afghanistan helpen de militairen het land weer op eigen benen te staan na een lange periode van oorlog, onderdrukking en geweld. "Onze rol beperkt zich momenteel tot het trainen en adviseren van het hogere kader van politie en leger. Ook hier gaat het erom te voorkomen dat Afghanistan weer een vrijhaven kan worden voor terroristen." Hij bracht in herinnering hoe de force protection bij een bomaanslag in Mazar-e-Sharif mensen van het consulaat ophaalde, omdat er na de aanslag nog steeds een dreiging was. Ook vertelde de generaal dat het geneeskundig personeel levensreddende handelingen verrichtte en dat uiterst professioneel deed.

Militair speldt medaille op bij kind.

De kinderen van de uitgezonden militairen kregen een speciale medaille.

"Samen heeft u de klus geklaard. En dat moet je maar kunnen, zo zonder familie en vrienden in de buurt. Ik weet dat een uitzending daarom ook altijd een dubbel gevoel is", zei Middendorp. Hij bedankte de thuisfrontorganisaties en vooral de partners van de militairen. "Want u heeft toch maar even thuis de boel draaiende gehouden. Contact via internet maakt natuurlijk veel goed, maar niet het gemis van de dagelijkse aanwezigheid en een hand op je schouder." Daarom kregen de partners de anjer en kinderen een speciale medaille.