Technisch talent warm gemaakt voor officiersfunctie

Stuur ik een F-16 met een storing wel of niet de lucht in? Met technische dilemma’s als deze kregen deelnemers aan het Tech Talent Event vandaag te maken. 125 laatstejaars of afgestudeerde technische hbo- en wo-studenten kregen in het Amsterdamse NEMO zicht op hun carrièremogelijkheden als technisch officier bij Defensie.

Hoe ver ga ik bij het inzetten van een cyberoffensief? Wat doe ik als een scheepsdieselgenerator ontploft of als ik een pantservoertuig moet updaten met een robotwapensysteem? Door zich te buigen over vraagstukken als deze kropen deelnemers even in het hoofd van zo’n officier.

Masterclass á la College Tour

“Doen jullie ook iets met watermanagement”, vroeg een student zich af. Anderen wilden weten of doorstromen van de genie naar de technische dienst een optie is of wat de uitdagingen zijn op IT-gebied. Jonge én ervaren officieren uit de hele krijgsmacht gaven antwoord. Ze boden met presentaties en reacties een unieke inkijk in hun wereld van techniek en leidinggeven. De officieren verzorgden in een College Tour-achtige setting masterclasses over onder meer technische uitdagingen, innovatie, verantwoordelijkheden en doorgroeimogelijkheden.

De studenten waren enthousiast over de dag. “Defensie heeft veel meer te bieden dan ik vooraf dacht”, zei een van hen. “Gaaf dat  je om de zoveel tijd iets anders in de techniek kan doen”, vond een ander.

Instromen als technisch officier

Defensie zoekt hogeropgeleide technici voor functies als officier bij marine, landmacht en luchtmacht. Kandidaten op vwo-, hbo - en wo-niveau met een goed stel hersens, die verantwoordelijkheid durven dragen en belangrijke beslissingen kunnen nemen, zijn van harte welkom. Technisch officieren krijgen direct een verantwoordelijke functie binnen hun vakgebied. Met een technische functie zijn er binnen Defensie diverse carrièremogelijkheden.