Weekoverzicht Defensieoperaties

Het KDC-10 tankvliegtuig vloog de laatste missie in de strijd tegen ISIS. Het toestel tankte de afgelopen maanden in de lucht jachtvliegtuigen van de coalitie bij boven Irak en Oost-Syrië. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 7 maart tot 14 maart.

KDC-10 vertrekt

De KDC-10 vertrekt.

Het toestel heeft sinds het begin van de inzet 6 weken geleden meer dan 2,6 miljoen pond brandstof afgegeven aan 189 vliegtuigen van de internationale coalitie.

Afghanistan

In het Afghaanse Mazar-e-Sharif vond op Kamp Pamir de diploma-uitreiking plaats van de Basic Logistic Training. De cursus verbetert het algemene bewustzijn van logistieke functionarissen en verhoogt het kennisniveau. De opleiding is bedoeld voor de junior-officieren en -onderofficieren. De training bestond onder andere uit leiderschap, warehousemanagement en konvooi-operaties. 9 Afghaanse politieagenten ontvingen hun diploma. In april krijgen militairen van de Afghaanse landmacht deze lescyclus, die is ontwikkeld en gegeven door de Nederlandse G4 Advisor. In de toekomst plannen Afghanen zelf deze trainingen en geven hem ook.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt gewerkt aan de versteviging van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

militairen in hun voertuig in Mali

De lange-afstandsverkenningstaakgroep patrouilleert.

Lopende operaties buitenland:

 • In Mali verzamelde de lange-afstandsverkenningstaakgroep inlichtingen in de omgeving van GAO.
 • In de omgeving van het Iraakse Erbil trainen Nederlandse militairen samen met partnerlanden Peshmerga-strijders. Het ging bijvoorbeeld om handelen tijdens gevechtssituaties, explosievenherkenning en schietvaardigheid.
 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakt Belgische F-16’s in de strijd tegen ISIS.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer en dragen zo bij aan de vliegveiligheid in de regio.
 • In verband met de verslechterde lokale veiligheidssituatie zijn de trainingen aan het Somalische leger tijdelijk opgeschort. Die beginnen weer zodra de veiligheid dit toelaat. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nóg 10 andere Europese landen deel.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
 • Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen patrouilleren in het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen, dat zij tot en met april bewaken.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgden Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda.
 • Zr. Ms. Van Amstel dient in het Caribisch gebied als stationsschip. Het multipurposefregat voert daar kustwachttaken en counterdrugs operaties uit.

Operaties/acties binnenland:

 • De landmacht helpt de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • Defensie assisteerde de politie van Amsterdam bij het doorzoeken van enkele woningen.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Belgische F-16’s die het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg bewaken, onderschepten 2 keer een toestel waarmee geen radiocontact te verkrijgen was. De Belgische F-16’s werden geactiveerd door het AOCS Nieuw Milligen, dat het Nederlandse luchtruim 24/7 in de gaten houdt.
 • Defensie ondersteunde de politie van Rotterdam met EODD-capaciteit en de politie van Venlo met het doorzoeken van woningen.