Luchtmacht geeft anti-ISIS-partners voor het laatst brandstof

Meer dan 2,6 miljoen pond. Die hoeveelheid brandstof pompte de KDC-10 in 6 weken over naar bewapende vliegtuigen van de anti-ISIS-coalitie. Gisteren maakte het Nederlandse tankertoestel zijn laatste vlucht boven Irak en Oost-Syrië.

Het ‘vliegende pompstation’ vloog vanaf luchtmachtbasis Al Mubarak in Koeweit 32 Air-to-air-refueling missies van gemiddeld 6 uur. Het gaf daarbij in vastgestelde delen van het luchtruim boven Irak en Oost-Syrië kerosine aan 189 vliegtuigen, voornamelijk Amerikaanse F-15’s.

Langer boven operatiegebied

“Ze zagen ons als betrouwbaar, omdat we kwaliteit leveren”, zegt de commandant van het 30-koppige detachement majoor Marcel de Pee over de samenwerking met de Amerikanen. “Het waren onze vaste klanten, hoe mooi is dat. Dankzij ons konden hun gevechtsvliegtuigen langer boven het operatiegebied blijven hangen.“

Bijtanken in de lucht

Bij het overhevelen vliegen zowel de tanker als de ontvanger circa 750 kilometer per uur. De boom operator zorgt er met joysticks voor dat de brandstofarm (boom) zo beweegt dat de KDC-10 veilig kan koppelen met de ontvangers. In de buik van het toestel zitten lampen waarmee de operator aanwijzingen doorgeeft.

Deze week vliegt de KDC-10 terug naar Vliegbasis Eindhoven. Daar krijgt het vliegtuig het nodige onderhoud.

Meer weten over deze afgelopen missie? Lees dan het artikel in Defensiemagazine de Vliegende Hollander