Weekoverzicht Defensieoperaties

Een Chinook-transporthelikopter maakte de laatste operationele vlucht in Mali. Hiermee eindigde de bijdrage van het Nederlandse helikopterdetachement. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 28 februari tot 7 maart.

Chinooks stijgen op in Mali

Chinooks stijgen op in Mali (december 2015).

Het toestel bevoorraadde de lange-afstandsverkenningstaakgroep. Een Duitse NH90-transporthelikopter vergezelde de Chinook.

Nederland droeg de taken op 1 maart over aan een Duits detachement met 4 NH90’s. De terugkeeroperatie van de Nederlandse toestellen is in volle gang.

Irak

De Capacity Building Mission Iraq opende een nieuw trainingscentrum in Sulaymaniya. Nederlandse mariniers en pantsergenisten werken al enige tijd op deze meest zuidelijke basis van het Kurdistan Training Coordination Center (KTCC). Met het nieuwe centrum verschuiven de opleidingen van gevechts- naar stabilisatietrainingen. Het train-the- trainer-programma leidt het Koerdische kader op om de trainingen over te nemen. De luchtmobiele Mobile Training Teams zijn actief op de 3 andere bases van het KTCC.

mariniers geven les

Mariniers geven Zelfhulp-Kameradenhulp op Sulaymanuya.

Afghanistan

In Mazar-e-Sharif was er een functiewisseling van de Senior National Representative. Kolonel Hans Poncia volgde ranggenoot Egbert Teeuw op.

In Kunduz vond een seminar plaats over counterinsurgency. Daaraan werkten onder anderen Nederlandse militairen van het Train Advice Assist Command North mee. Doel: het verbeteren van de samenwerking bij operaties tussen de lokale overheid en de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt hierbij gewerkt om het Afghaanse veiligheidsapparaat te verstevigen.

mensen bij duiker onder de weg

Deelnemers bij een van de knelpunten in het waterafvoersysteem.

Kosovo

Nederlandse reservisten hielpen overstromings- en drainageproblemen in Kosovo op te lossen. Daarmee brachten ze en passant ook Albanese en Servische gemeenten om de tafel.

Zr. Ms. Van Amstel

Zr. Ms. Van Amstel vertrok naar het Caribisch gebied. Daar doet het multipurposefregat 4 maanden dienst als stationsschip.

Lopende operaties buitenland:

 • Een Nederlandse KDC-10 tankte boven Irak en Oost-Syrië vliegtuigen van de anti-ISIS-coalitie bij.
 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakte Belgische F-16’s in de strijd tegen ISIS. Het detachement wisselde vorige week.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanaf Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer en dragen zo bij aan de vliegveiligheid in de regio.
 • Nederlandse militairen hielpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nóg 10 andere Europese landen deel.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
 • Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen patrouilleerden in het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen, dat zij tot en met april bewaken.
 • Nederlandse instructeurs trainden in Oeganda militairen van de Ugandan Battle Group. Ze gaven les in eerste hulp en commandovoering.

Lopende operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • Defensie assisteerde de politie bij het doorzoeken van een woonhuis op Aruba, en een huis bij Den Haag.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.