Van Amstel op drugsjacht in Caribisch gebied

Zr.Ms. Van Amstel vaart de komende 4 maanden als stationsschip in het Caribisch gebied. Het multipurposefregat vertrok vanmiddag, maar niet voordat een deel van de bemanning met een medaille werd geëerd voor activiteiten van een jaar eerder.

Zr.Ms. Van Amstel in haven van Den Helder. Op voorgrond touwen van de kade.
Zr.Ms. Van Amstel (archieffoto).

Dat gebeurde met de herinneringsmedaille humanitaire hulpverlening bij rampen. En hulp verleende de marine. Op de Middellandse Zee redde de bemanning de nodige levens van migranten toen de Van Amstel er opereerde onder de vlag van EU-operatie Frontex. Voor deze organisatie voer het schip ook op de Egeïsche Zee.
 

Meer dan 1.000 migranten

“De ene reddingsactie was nog niet afgelopen, of u werd alweer te hulp geroepen voor de volgende”, memoreerde plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer. In totaal haalden militairen meer dan 1.000 migranten van zinkende schepen en rubberboten. Maar daar bleef het niet bij. “Ze moesten ook medisch worden gecheckt, dekens en water krijgen”, zei Bauer. “In plaats van 170 moest u soms ineens 650 maaltijden bereiden. En het mooie was, iedereen sprong bij om dit voor elkaar te krijgen. Want uw wist: het gaat hier om mensenlevens.”

Inventief zijn

Niet alleen de wil om te helpen staat Bauer nog goed bij, ook de inventiviteit van de bemanning. Zo kocht een matroos een commerciële drone om van afstand de conditie van de migrantenbootjes te bekijken. Een mobiele telefoon deed dienst toen een Eritrese vrouw aan boord moest bevallen. “Een van uw collega’s zocht toen via whatsapp contact met zijn partner in Nederland, die vroedvrouw is”, weet Bauer. “Zij begeleidde de marine-artsen aan boord stap voor stap bij de bevalling. Het meisje kreeg niet voor niets de naam Gelila, dat volgens haar moeder ‘uit de oceaan’ betekent.”

Vice-admiraal Rob Bauer speldt bemanningsleden de herinneringsmedaille humanitaire hulpverlening bij rampen op.

Inmiddels koerst het fregat naar de Caribische wateren. Daar toont de marine met de Van Amstel maritieme aanwezigheid. Het draait er echter vooral om counterdrugsoperaties. Het schip wordt daarom ingezet voor zowel de Koninklijke Marine, de Kustwacht Caribisch Gebied als de Amerikaans geleide internationale counterdrugsorganisatie. Op weg naar Curaçao voert het schip helikopteroperaties uit met de NH90. Ook traint het geëmbarkeerde boardingteam zijn inzetbaarheid.