Australië eert generaal Tom Middendorp

‘Honorary Officer in the Military Division of the Order of Australia.’ Die titel kreeg Commandant der Strijdkrachten (CDS) eerder deze week in Australië als 3e Nederlander ooit. De eer viel hem ten deel voor zijn rol in de samenwerking op Defensiegebied tussen de Nederland en Australië.

Ontvangst in Nieuw-Zeeland. CDS loopt langs rij Nieuw-Zeelandse militairen.

Na Australië was er ook een ontvangstceremonie in Nieuw-Zeeland.

Middendorp had in 2009 de leiding over de Task Force Uruzgan. Daarin zaten ook Australische eenheden.

MH17

De Australiërs roemden ook zijn uitzonderlijke leiderschap en medeleven in de nasleep van het neerstorten van vlucht MH17. Middendorp zorgde er onder meer voor dat Australische militairen bij de repatriëringsmissie in Oekraïne werden ondersteund. Australische en Nederlandse  transportvliegtuigen vormden een luchtbrug tussen het Oekraïense Charkov en Vliegbasis Eindhoven. De toestellen brachten de stoffelijke resten van de omgekomen passagiers naar Nederland. Onder hen waren ook bijna 30 Australiërs.

Samenwerking

Middendorp bracht een kort bezoek aan zijn Australische tegenhanger luchtmaarschalk Mark Binskin. Na een rondleiding over het helikopterlandingsschip HMAS Canberra bespraken de generaals gemeenschappelijke veiligheidsbelangen en de verdere samenwerking in de strijd tegen het terrorisme. “Op een groeiend aantal gebieden zoals operaties, cyber, materieelprojecten en inlichtingen weten we elkaar te vinden. Dit dankzij de eerdere samenwerking onder meer in Afghanistan”, aldus Middendorp.

CDS met echtgenote en andere hoogwaardigheidsbekleders bij graf Onbekende Soldaat in Nieuw-Zeeland.

Bij het graf van de Onbekende Soldaat in Pukeahu National War Memorial Park.

Kransleggingen

In Canberra legde de CDS een krans bij het Australian War Memorial, in bijzijn van een aantal Nederlandse veteranen. Middendorp vloog vervolgens naar Nieuw-Zeeland. In het Pukeahu National War Memorial Park in Wellington legde hij ook een krans, maar nu op het graf van de Onbekende Soldaat. Morgen keert hij terug naar Nederland.