Marinier krijgt erekoord na stelpen bloeding met broekriem

Sergeant van de mariniers Lody Wanders heeft gisteren het erekoord Koninklijke Marine gekregen voor levensreddende handelingen. Wanders greep samen met een collega in toen een man een slagaderlijke bloeding opliep na een val door een raam in het Britse Plymouth.

Defensieattaché kapitein-ter-zee Wolter Sillevis Smitt, het slachtoffer en sergeant van de mariniers Lody Wanders.

Van links naar rechts: Defensieattaché kapitein-ter-zee Wolter Sillevis Smitt, het slachtoffer en sergeant van de mariniers Lody Wanders.

Wander is gestationeerd bij 30 Commando Brigade Royal Marines, waar het Nederlandse Korps Mariniers nauw mee samenwerkt. Hij was op 1 augustus vorig jaar samen met een collega in Plymouth om een huis te bezichtigingen voor zijn plaatsing. Tijdens het diner die avond vond het incident plaats.

Het slachtoffer viel door een raam van een nabijgelegen pub en liep een slagaderlijke bloeding in zijn bovenarm op. Wanders en zijn collega zagen het gebeuren en ondernamen direct actie. Ze brachten de slagaderlijke bloeding onder controle door het plaatsen van een tourniquet met hun broekriemen en dekten de wond af. Na 20 minuten waren de hulpdiensten ter plaatsen en tot die tijd verzorgden beide militairen het slachtoffer.

Dankzij training en gevechtservaring

In het bijzijn van het slachtoffer kreeg Wanders het erekoord uit handen van de Nederlandse Defensieattaché in het Verenigd Koninkrijk, kapitein-ter-zee Wolter Sillevis Smitt. “Vanwege hun uitgebreide militaire training  en gevechtservaring wisten ze hoe te reageren bij een noodgeval als dit. Zonder sergeant Wanders was het slachtoffer hier wellicht niet geweest.”

Als verrassing waren zijn moeder, vrouw en 1,5 jaar oude zoontje vanuit Nederland overgekomen voor de ceremonie in Plymouth.