Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse militairen trainden in Oeganda militairen van de Ugandan Battle Group. Ze gaven les in eerste hulp en commandovoering. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 13 tot 21 februari.

Militairen in schoolbanken.
Oegandese militairen krijgen les van een Nederlandse instructeur (november 2016).

Afgelopen week startte de voorbereiding op de komende schietoefeningen, met onder meer mortieren, artillerie en tanks.

Disc-jockey interviewt militair.
Paul Rabbering van NPO Radio 2 aan het werk.

Mali

Een 4-tal dagen bezocht een team van NPO Radio 2 de Nederlandse militairen in Mali. Dozen vol valentijnskaarten en -brieven hadden ze meegenomen om uit te delen op Kamp Castor in Gao. Naast de valentijnsactie maakte het team met deejay Paul Rabbering verschillende rapportages die te beluisteren waren op NPO Radio 2 in het programma Wout2Day.

25 kilometer ten zuiden van Gossi vond een IED-aanslag plaats op een civiel voertuig. Er viel 1 dode. Ook waren er 12 gewonden. Task Group Desert Falcon zorgde in samenwerking met het Nederlandse helikopterdetachement voor de afvoer van een aantal gewonden naar Gao. Ook verkenden zij de omgeving van de aanslag.

De All Sources Intelligence Fusion Unit (ASIFU) waaraan Nederland vanaf het begin van Minusma bijdroeg, is opgegaan in de afdeling U2 van het Forces Headquarters in Bamako. Daarmee verschuift de focus van politiek-strategisch naar operationeel-tactisch niveau. Analisten worden indien nodig nog steeds ingezet op politiek-strategisch niveau. De ASIFU krijgt vanuit verschillende bronnen informatie aangeleverd. De afdeling bestaat voornamelijk uit militairen die deze informatie analyseren en omzetten naar inlichtingen die voor (langere termijn) planning worden gebruikt. In de nieuwe situatie analyseren ze meer voor de korte termijn zodat de bataljons die de plannen moeten uitvoeren, de inlichtingen kunnen gebruiken.

Afghaanse commandant achter bureau.
Een Afghaanse commandant achter zijn bureau (september 2015).

Afghanistan

Op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif was een Security Shura, een bijeenkomst over leiderschap. Brigadecommandanten en vergelijkbare politiefunctionarissen waren er bij. De dag bestond uit een centraal programma en losse workshops waarbij de deelnemers in kleine groepen cases doorliepen. Hierbij werden de commandanten uit verschillende eenheden in groepen bij elkaar gezet, om zo onderling begrip op te bouwen over de aanpak van veiligheidsthema’s.

De korpscommandanten kregen na het centrale deel een eigen programma aangeboden. Dat bestond uit het leren promoten van "junior leadership" en "heldenmoed" binnen de Afghaanse strijdkrachten door mediacampagnes. Officieren van het Nederlandse contigent speelden een grote rol in de ontwikkeling van dit programma.

Op de Nederlandse basis in Afghanistan ging een ongecontroleerd schot af met een Glock 17. Een landmachtmilitair raakte hierbij lichtgewond aan zijn arm. Hij is ter plaatse behandeld en was zelf in staat om zijn familie te informeren. De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de toedracht.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt hierbij gewerkt om het Afghaanse veiligheidsapparaat te verstevigen.

Lopende operaties buitenland:

 • In de omgeving van het Iraakse Erbil verzorgen Nederlandse militairen samen met partnerlanden diverse trainingen voor Peshmerga-strijders. Het ging om bijvoorbeeld handelen tijdens gevechtssituaties, explosievenherkenning en schietvaardigheid. Afgelopen week zijn de instructeurscursus en officierscursus afgerond in de omgeving van Bagdad. Nederland adviseerde en assisteerde samen met de België bij het opzetten en inrichten van observatieposten van de Kurdish Security Forces.
 • Belgische F-16's vlogen dagelijks missies in de strijd tegen ISIS. Een Nederlands force protection-detachement bewaakte de Belgische jachtvliegtuigen.
 • Een KDC-10-tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht wordt ingezet in het Midden-Oosten. Het toestel tankte in de lucht vliegtuigen bij van coalitiepartners die boven Irak en Oost-Syrië ISIS bestrijden.
 • Nederlandse luchtmachtmilitairen vlogen vanaf Turkije om de coalitie te helpen bij de strijd tegen ISIS. Dit gebeurt met een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig. Het radarvliegtuig zorgt ervoor dat de anti-ISIS-coalitie over een actueler luchtbeeld beschikt. Ook helpen de operators aan boord met de coördinatie van het militaire luchtverkeer in de regio en dragen zo bij aan de vliegveiligheid.
 • Nederlandse militairen hielpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de EU-trainingsmissie in Somalië nemen nóg 10 Europese landen deel.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
Sneeuwruimende militairen.
Militairen ruimen sneeuw in Litouwen.
 • Forward Support Element Mirage leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
 • Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen vlogen patrouilles boven het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen, dat zij tot en met april bewaken.

Lopende operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • Defensie assisteerde de Nationale Politie deze week diverse keren bij het doorzoeken van onder andere percelen in de omgeving van Almere, Woerdenen in Limburg. Op Sint Maarten ondersteunde Defensie de lokale autoriteiten met observatiecapaciteit in zeer moeilijk begaanbaar terrein. In Diemen stond Defensie de FIOD bij.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.