Nieuwe helderheidsversterkende brillen voor Defensie

Defensie krijgt nieuwe nachtzichtapparatuur. Directeur van de Defensie Materieel Organisatie vice-admiraal Arie Jan de Waard overhandigde de eerste helderheidsversterkende bril (HV-bril) van Theon vandaag symbolisch aan Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp.

De HV-kijker is, ook op de helm, als monoculair (voor 1 oog) of binoculair (voor beide ogen) op te bouwen en te dragen. Bij te sterke lichtinval wordt de kijker automatisch beschermd. Daarnaast heeft deze een eigen infraroodlichtbron. Hiermee kan de drager dichtbij goed zien, ook als er onvoldoende omgevingslicht is.

In totaal gaat het om 4.000 sets die nog dit jaar worden verdeeld over de landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee. De brillen zijn een aanvulling op het bestaande assortiment HV-brilkijkers.

Innovatie

Met 3D-printers zijn maatwerkoplossingen gemaakt voor de gebruikers. Defensie onderzoekt samen met onder meer TNO en de industrie de mogelijkheid om met 3D-printen ook een gepersonaliseerd masker te maken. Zo is het draagcomfort verder te vergroten. De nieuwe gevechtshelm krijgt een vaste bevestiging  voor de kijker.

Verwerving

Het verwervingstraject voor de HV-brilkijker dat in 2009 begon, resulteerde vorig jaar in een contractonderteking met fabrikanten Theon en Photonis. De daaropvolgende realisatiefase ging voorspoedig door de goede samenwerking met gebruikers, instandhouders, Bestuursstaf, Defensie Materieel Organisatie en industrie (Theon, Condor Arnhem en Photonis als Nederlandse leverancier van de buizen).

Een 2e aanvulling van 3.000 HV-Brilkijkers is gepland voor 2019.