Boek over Javazee-campagne voor minister

Met de 3 verdwenen oorlogsgraven eind vorig jaar was de Slag in de Javazee ineens weer actueel. Vandaag verscheen het boek ‘De Javazee-campagne na 75 jaar’ over de inzet van de Nederlandse marine tegen Japanse strijdkrachten in 1941-1942. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert nam in Den Haag het eerste exemplaar in ontvangst.

De Slag in de Javazee was de dramatische climax van 3 maanden strijd van de geallieerden tegen Japan: ruim een week erna moest Nederlands-Indië zich overgeven. Dit boek is geschreven op initiatief van het Karel Doorman Fonds. Het maakt de inzet van de Koninklijke Marine en haar bondgenoten in deze periode – ter zee, te land en in de lucht – opnieuw tastbaar. Sporen van deze strijd staan centraal in het boek: een grammofoonplaat met het Adelborstenlied, brieven aan het thuisfront, monumenten, een mijnenveger en beelden van de recente duikexpeditie naar de Nederlandse oorlogsgraven in de Javazee.

Persoonlijke verhalen

Het boek omvat ook persoonlijke verhalen zoals dat van Henk Kleijn. De dan 16-jarige stoker-in-opleiding is in maart 1942 een van de 89.000 geallieerde militairen die krijgsgevangen worden gemaakt door de Japanners. Op het eiland Celebes lijdt hij 6 maanden onder het gewelddadige regime van de kampcommandant. De 3 jaar erna zit hij in het Japanse kamp Fukuoka-2. Daar werkt Kleijn hard als klinker op een scheepswerf, krijgt hij minimaal te eten, maar sluit hij desondanks ook vriendschappen. Aan het eind van zijn gevangenschap is hij getuige van hoe een atoombom Nagasaki vernietigt en hoe dagen later een ander Amerikaans vliegtuig brieven afwerpt die het einde van de Tweede Wereldoorlog bevestigen.

Geschiedenis komt tot leven

“Met dit boek heeft u de geschiedenis op een bijzondere manier tot leven gewekt. Deze geschiedenis raakt mij. Vanwege de verdwenen wrakken, maar nog veel meer door het besef dat 915 Nederlandse  en inheemse marinemannen daar om het leven zijn gekomen.” Met haar woorden richtte Hennis zich tot de liefst 12 auteurs van het boek. Tekstschrijver Caspar Dullemond gaf haar als eindredacteur het 1e exemplaar in handen.

Herdenking

27 februari is een herdenking van 75 jaar Slag in de Javazee. Die is om 11.00 uur in de Kloosterkerk aan de Lange Voorhout 4 in Den Haag. Belangstellenden kunnen zich hiervoor opgeven bij het kabinet van de Commandant Zeestrijdkrachten, via Kabinet.czsk@mindef.nl Het aantal plaatsen is beperkt.

Titel: De Javazee-campagne na 75 jaar: Sporen van de strijd van de Koninklijke Marine tegen Japan, december 1941-maart 1942
Uitgever: Markt en Missie
ISBN: 978-90-826365-0-5
Prijs: €23,45 (inclusief verzendkosten)