Bison Drawsko: Leopard-tanks terug in het gevecht (video)

Tijdens de momenteel in Polen aan de gang zijnde veldoefening Bison Drawsko is de Leopard 2A6-gevechtstank terug in de bewapening. Terwijl met het opheffen van de laatste 2 tankbataljons in 2011 het doek definitief gevallen leek voor de 60 ton zware pantser. De aantallen van toen, lijken permanent verleden tijd. Maar met 13 stuks op de mat zorgt het Duits/Nederlandse 414 Panzerbataillon voor een waardig retour van dit onmisbare wapensysteem.

Op oefenterrein Drawsko Pomorski werkten, tijdens omvangrijke manoeuvres op brigadeniveau, de beschikbare Leopards voor het eerst samen met de hightech CV90-rupsvoertuigen van 45 Pantserinfanteriebataljon. “Nu zijn we hier met 13 stuks, maar de komende jaren loopt dit aantal op tot zo’n 40”, vertelt opperwachtmeester Peter. Om dat voor elkaar te krijgen, wordt volgens de specialist achter de schermen hard gewerkt. De opleiding van dik een jaar voor het Duits/Nederlandse kader is in volle gang. Van de Nederlandse Panzerkompanie-in-oprichting is het 2e peloton in de maak. Nummers 3 en 4 volgen.

Video: een impressie van Bison Drawsko

Droom wordt werkelijkheid

En hoe voelt het om weer terug in het veld te zijn? Opperwachtmeester Peter: “Als een droom. Als cavalerist wil je maar een ding: bij de Leopard zijn. Dankzij de Duitse collega’s is dat werkelijkheid geworden.”

Diepe Duits/Nederlandse integratie

Rond 2020 mag 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte voor trainingsdoeleinden en samenwerking altijd rekenen op steun van een volledig pantserbataljon met zo’n 40 tanks. Permanent gelegerd in Duitsland heeft 43 Gemechaniseerde Brigade al sinds 17 maart 2016 de eenheid onder bevel. Op zijn beurt maakt de Nederlandse brigade weer deel uit van de Duitse 1 Panzerdivision. “We praten hier over een zeer diepe Duits/Nederlandse integratie”, aldus opperwachtmeester Peter, stafonderofficier operaties.