Anti-ISIS-coalitie slurpt luchtmachttanker tot laatste druppel leeg

Een KDC-10-tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht vloog gisteren zijn eerste missie in het Midden-Oosten. Het toestel tankte ruim 5,5 uur vliegtuigen bij van coalitiepartners die boven Irak en Oost-Syrië ISIS bestrijden. “Het is duidelijk dat we hier hard nodig zijn, want we waren tot de laatste druppel leeg”, zegt detachementscommandant majoor Marcel de Pee.

KDC-10’s kunnen vliegtuigen in de lucht bijtanken, zoals hier een F-16 jachtvliegtuig.
KDC-10 tankt F-16's bij (archief).

Door ze in de lucht bij te tanken kunnen jachtvliegtuigen van de coalitie ISIS langer en effectiever bestrijden. Tankers van onder meer Australië, Canada, Duitsland en de Verenigde Staten doen dienst als ‘vliegend pompstation’. De KDC-10 vliegt vanaf een basis in Koeweit. Alle tankers worden aangestuurd vanuit het Combined Air Operations Centre in Qatar. Een Nederlandse liaisonofficier plant vanuit daar mede de inzet van de KDC-10.

100.000 pond per missie

Coalitievliegtuigen zijn vorig jaar in totaal meer dan 80.000 keer in de lucht bijgetankt. Tankers vliegen hiervoor op grote hoogte rondjes (tracks) boven gebieden waar (jacht)vliegtuigen opereren. De KDC-10 levert per minuut ongeveer 1.750 liter brandstof en kan per missie van maximaal 7 uur ongeveer 100.000 pond afgeven. Om die extra bijdrage zat de coalitie te springen. Dus besloot Nederland het vliegtuig te leveren.

KDC-10 tankvliegtuig.
De KDC-10 op de basis in Koeweit.

Korte voorbereiding

“We vertrokken zaterdag na een korte voorbereidingstijd met meer dan 30 militairen van thuisbasis Eindhoven naar het Midden-Oosten”, geeft De Pee aan. Het detachement bestaat uit 2 vliegende crews, onderhoudspersoneel, communicatiespecialisten, een inlichtingenofficier en logistiek personeel. De militairen blijven tot half maart. 

Een deel van het Urban Search and Rescue team helpt Nederlanders de KDC-10 in.
De KDC-10 bracht een expertiseteam en 5 ton hulpgoederen naar het door een aardbeving getroffen Nepal (april 2015).

Inzetgeschiedenis

De KDC-10 maakt deel uit van de luchttransportvloot van de Koninklijke Luchtmacht en is gestationeerd op vliegbasis Eindhoven. Het toestel werd in het verleden meerdere malen voor een langere periode ingezet voor tankeroperaties. Voor het laatst gebeurde dat in 2004 voor de International Security Assistance Force in Afghanistan. In maart 2011 werd het toestel nog ingezet voor Operation Unified Protector in Libië. Daarnaast vloog de KDC-10 diverse humanitaire hulpvluchten naar door natuurrampen getroffen gebieden.

Nederlandse bijdrage strijd tegen ISIS

Naast de inzet van de KDC-10 helpt Nederland bij de strijd tegen ISIS door het trainen van Iraakse en Koerdische strijdkrachten. Een Nederlands force protection-detachement zorgt sinds juli 2016 voor de beveiliging van Belgische F-16’s die missies vliegen in de strijd tegen ISIS. Daarnaast stelt Nederland een analyse-team beschikbaar, dat UAV-beelden uit het inzetgebied interpreteert.