Middendorp: ‘Afschrikking terug op de agenda’

De veranderde houding van Rusland, terrorisme, grote migratiestromen, dreigende schaarste aan hulpbronnen. Stuk voor stuk veiligheidsvraagstukken waar de NAVO- en de EU-lidstaten mee te maken hebben. Nu en in de toekomst, benadrukte generaal Tom Middendorp vanmiddag in een persbriefing. “We staan voor de grootste veiligheidsuitdaging sinds de Koude Oorlog.”

Militairen liggen in dekking.

Nederlandse militairen in actie tijdens Bison Drawsko.

De Commandant der Strijdkrachten praatte journalisten op het ministerie van Defensie bij over de inzet van Nederlandse militairen in diverse regio’s. Van Mali tot de Hoorn van Afrika en van het Middellandse Zeegebied tot Oost-Europa. “De wereld wordt veel kleiner en ook meer verweven. Grenzen vervagen. Risico’s en onveiligheid worden steeds meer voelbaar, ook in Nederland”, legde hij uit.

Houding Rusland

De generaal schetste de “duidelijk andere houding” van Rusland. Allereerst vanwege de annexatie van de Krim en inmenging in Oekraïne. Daarnaast noemde hij de plaatsing van geavanceerde Iskander-raketten in de Russische enclave Kaliningrad en het niet aankondigen van militaire oefeningen als bronnen van zorg.

Oostelijke NAVO-lidstaten

Die zorgen over de veranderde houding van de Russen zijn des te meer aanwezig bij de oostelijke NAVO-lidstaten, weet Middendorp. “Ze kijken naar de NAVO en zeggen: daarom zijn we lid geworden van de NAVO, jullie moeten er ook voor ons staan.”

Militairen rennen met een rubberboot.

Militairen bij de oversteek van de Drawsko in Polen.

Proportioneel en defensief

“Dit is niet een nieuwe Koude Oorlog”, verzekert Middendorp. “We zijn niet op zoek naar nieuwe vijanden.” Wel vraagt de situatie om een aanpassing van de NAVO, legt hij uit. “Afschrikking is weer terug op de agenda. Maar dat doen we wel proportioneel en defensief, maar ook heel transparant.”

Solidariteit

Oefeningen zoals Bison Drawsko in Polen en de bijdrage van Nederlandse F-16’s aan de luchtruimbewaking van de Baltische staten vloeien daaruit voort. Maatregelen uit solidariteit met de Oost-Europese NAVO-lidstaten. Een duidelijk signaal aan iedereen. “We doen een deel van ons jaarlijkse oefenprogramma nu gewoon op een andere plek”, maakt de CDS duidelijk.

Onderhoudspersoneel inspecteert een Nederlandse F-16 in Litouwen.

Nederlandse F-16 in zijn tijdelijke Litouwse onderkomen.

Baltische luchtruim

Tegelijkertijd laat de NAVO wel degelijk haar tanden zien bij de bescherming van het Baltische luchtruim. “Afgelopen week zijn onze F-16’s gescrambled om 2 Russische vliegtuigen te onderscheppen”, noemt de generaal als voorbeeld. “We laten ons niet provoceren”, benadrukt Middendorp, die openstaat voor de dialoog. “Onze deur staat voor de Russen altijd open.”